Със сигурност това е растение, което няма как да отглеждате у дома, но пък всички факти около него са толкова интересни, че няма как да не ги споделим с вас.

Рафлезия арнолди е най-голямото и рядко срещано цвете в света. Може да бъде намерено на островите Борнео и Суматра в Югоизточна Азия. И за да придобиете представа в действителност колко големи са цветовете на рафлезия арнолди, ще ви кажем, че ако човек застане зад нея може спокойно да се скрие без да се вижда нито една част от тялото му. Диаметърът му достига до над 1 метър, а теглото до 10-15 килограма.

Има и още един факт, който трябва да споменем за рафлезията. Тя е паразитно растение. Няма развита коренова система и стъбло, а малки коренови образувания, чрез които пробива лианите и се храни с техните растителни сокове.

Има и още: рафлезията е хищник. Излъчва миризма, която привлича насекомите, и която може да бъде усетена далеч преди да сте го видели. Веднъж попаднали в отвора по средата на цвета, няма връщане назад за буболечките. Соковете на цветето ги смилат.

Като изключим негативните факти около най-рядкото и гигантско цвете в света, можем да споменем, че цветовете му са пленяващо красиви. Обикновено са ярко или тъмно червени, като по повърхността са разположени множество бели петна. Жалък е и фактът, че животът на тази неземно-хищна красота продължава едва от 7 до 10 дни.