Зеленината пред родния дом е вдъхновила много поети, като мил спомен за безгрижно детството, първи чувства и семеен уют. Когато ние "поемаме щафетата" да поддържаме зелена тревата заради нашите деца, добре е да знаем някои важни правила. В горещините, каквото е тазгодишното лято най-важното е тревата да не пожълтее и да не изсъхне. Ето 5 основни правила за поддържане на красива зелена трева в двора: 

Поливане на тревата

За поливане на тревната площ се препоръчват пръскачки, които нежно оросяват тревата на капки. Напояването чрез дъждуване е по-малко зависимо от формите на терена. Пускайте пръскачките всеки ден сутрин и вечер. Трябва да се избягва поливане, докато припича силно слънце. Това е универсален съвет при напояване на всякакъв вид растения.   

Редовно косене 

Тревата трябва да се окоси, когато порасте повече от 7-8 см. След това е добре косенето да се превърне в ежеседмичен навик.

Вертикулиране на тревата

При всяко косене на тревата близо до земята остават дребни пречупени стръкчета, които задържат водата, торовете и въздуха, а това затруднява растежа на тревата. Затова най-добре е да се изчиства тревата от тях с помощта на гребло като се минава надлъж и нашир два пъти в годината.

Подхранване с азотен тор

Тревата е необходимо да се тори през всички сезони с изключение на зимата. Подходящи са азотните торове. Те не само подхранват растежа на стръкчетата, но придават свежия яркозелен цвят на тревата.

Аериране на тревата

За растежа на тревата, освен земя, вода, тор е небоходим и въздух. Тревната площ не може да се окопае, затова пък може да се набоде с градинска вила по цялата площ. Така се осигурява въздух до корените, подобрява се дренажа на почвата и се улеснява новият растеж.

Както всяко хубаво нещо и тревата иска постоянна грижа. Посветете й се! Зеленината в двора може да е място за вечеря на открито, време за почивка в шезлонг с книга, таблет или чаша с леден коктейл, за детски игри в надуваем басейн, слънчеви бани и много смях.