.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

11 неща за правене в градината през 11-ия месец

LadyZone.bg | преди 3 години
градинарство
Снимка: Thinkstock
Подрежете прецъфтелите хризантеми, засадете незабравки и магданоз, увийте младите дървета

Този ноември ни възнагради с много топли дни. Това беше подходящо време за последни, довършителни работи в градината. Ако още не сте приключили с всичко преди студа на зимата съвсем да ни завладее, ето 11 полезни неща, които да свършите през 11-ия месец на годината.

1. Повечето хризантеми в градината вече са прецъфтели. Отрежете стеблата им ниско долу и изхвърлете изсъхналите дръжки и цветове.

Какво символизират хризантемитеЧервените хризантеми казват - Сърцето ми е твое. Искаш ли да ти дам още нещо?

2. Почистете леглата на розовите храсти. Премахнете всички увехнали листа, както и тези, които са заразени с мицел. Съберете опадалите по земята и ги изхвърлете.

3. Ако харесвате декоративните кратунки и имате събрани семена, сега е времето да ги посадите. Така догодина отново ще имате от любимата си декорация.

4. До края на месеца може да засадите някои от едногодишните растения - незабравки, кученца и теменужки. 

5. Ноември е подходящ месец за захващане на азалии и камелии.

6. Обработете почвата около декоративните храсти с органични торове, компост.

Компостирайте, за да сте близо до природатаВместо да изхвърляте обелките от банани, черупките от яйца и пилешките кости на боклука, превърнете ги в тор за градината или стайните растения

7. Към края на месеца е време за посяване на ранните пролетни подправки и зеленолистни - салати, магданоз, моркови, спанак.

8. Ако имате оранжерия, засадете лук. Ако го направите сега, в началото на пролетта той ще е готов за консумация.

9. Мулчирайте храстовидните плодови растения, като например ягодите. Използвайте слама и/или листа на пласт около 2-3 см.

Как да запазим влагата в градината, без да я поливаме?Мулчирането спира светлината и намалява изпаренията

10. Погрижете се за дръвчетата в двора. Сега е времето да остържете старата и напукана кора, за да унищожите зародилите се форми на червеи, въшки, акари, и др. Варосайте стеблата и дебелите клони преди да е станало наистина студено. Тази техника предпазва най-вече от вредното влияние на лишеи и мъхове. Увийте стеблата на младите дръвчета с хартия, картони и др., за да ги предпазите от набезите на гризачите.

11. Ако поставяте хранилки за птици по дърветата, почистете ги и ги заредете за сезона, който е доста труден за птиците.

Есенна хранилка за птичкиКак да направите едно малко добро...
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?