Те са малки, но са много. Ще се появят винаги, когато имаме нужда от спокойствие – на пикник, на плажа, и ще извикат всичките си знайни и незнайни братовчеди и лели, за да направят дълга редичка до вашата храна.

Точно това е първото, което повечето хора биха си помислили за мравките. Но всъщност те са много важна част то нашата екосистема. Само че ни е доста трудно да видим ролята им в голямата природна картина. По-лесно ги виждаме например на плота в кухнята. А там изобщо нямат работа.

Често се страхуваме да използваме отрови и пестициди, защото са опасни за децата или домашните ни любимци. Тогава? Тогава се обръщаме към ефикасните и безопасни природни начини за справяне с малките досадници.

Кисела атака
Разрежете един лимон наполовина. Изстискайте сока му по целия път на мравките. Поставете лимонови кори около местата, на които сте ги виждали.

Билкова атака
Нарежете две стебла на ревен на парчета. Сварете ги за половин час във вода. Поръсете с водата местата, на които сте виждали мравки, и не ги мийте поне една седмица. Може да сварите още от сместа и да я сипете в шише с пулверизатор. Така ще имате винаги под ръка, когато ви е нужно. С нея може да пръскате на двора или в градината, а също така и листата на растенията, които са нападнати от мравки.

Потоп за мравуняците
Изсипете вряла вода върху купчинките пръст с мравки. Правете това в продължение на няколко дни. За мравките това е сигурен знак, че са заплашени. След кратко време оцелелите ще се преместят на друго място.

Давид срещу Голиат
Ако имате мравуняци в градината или двора, решението да се справите с тях е много просто. Нужна ви е само лопата. Загребете пръст от единия мравуняк и я изсипете върху другия. Преместените мравки и тези, които са си у дома, ще воюват за територията си. Мравчената война със сигурност ще бъде във ваша полза.

Атака с храна
Поръсете местата, на които има мравки, със сух булгур или с царевично брашно.  Когато те се опитат да ги ядат, това ще ги убие, защото мравки не могат да усвояват тези продукти.

Сол
Поръсването със сол сигурно е най-разпространеният метод за борба с мравките. Поръсете около дупките, от които излизат и идват в дома ви, а също и по пътя им.

Ароматна защита
Наръсете с босилек навсякъде, където сте виждали да се разхождат мравките. Миризмата на тази подправка ги отблъсква. Други миризми, които ще ги изпъдят, са канела, карамфил, оцет и прах за пране. Сменяйте подправките със свежи веднага щом миризмата им отслабне.