Натуралните етерични масла са чудесен начин да ароматизирате дома си и да поканите цветята, подправките, плодовете и билките на гости. Ето няколко техники, с които ще позволите на ароматите да се разнасят пълноценно и дълготрайно, както и конкретни предложения за спокойна атмосфера в дома ни.

Ако имате глинени фигури ( източните култури, които най-често се възползват от силата на етеричните масла, използват глинени фигури на Буда, но вие може да употребявате такива, с каквито разполагате), може периодично да капвате по малко от желаното етерично масло. Материалът е естествен и позволява бавно, но много ефектно да се изпарява, даряваш дома с уханна наслада.

По същия начин стоят нещата с дървените материали. Можете дори да използвате дърва за огрев, върху които да изсипете малко количество от маслото. Ако имате камъчета, които сте събирали на морето, тях също може да използвате за ароматизиране.


Един доста известен трик за разнасяне на благоуханията – пълните съд с вода, в който добавяте няколко капки подходящо масло (според настроението). Във водата се добавят запалени чаени свещи. Така топлината от пламъка ще разнася бавно аромат из стаята.

Можете да добавите няколко капки ароматно масло и към крема за ръце. Всеки път, когато нанасяте от него, домът ви ще ухае приятно, както и кожата ви.

Върху фитила на нова незапалвана чаена свещ, капнете една-единствена капка от избраното масло. Това трябва да се случи поне няколко часа преди да я запалите, защото по принцип етеричните масла са лесно запалими. След няколко часа част от маслото ще се е изпарила. Затова е важно да сложите наистина малко количество.


Добавете и няколко капки етерично масло по избор в торбичката на прахосмукачката. Когато почиствате с нея, тя нежно ще ароматизира въздуха и атмосферата.

Във ваната
Поставете 5 капки лавандулово масло и 7-8 капки бадемово или кокосово масло към ваната. Това ще ви помогне да заспите по-лесно, ще омекоти кожата и ще ароматизира приятно банята.

На работа или у дома край работния кът
Можете да приложите трика с глинените фигури или дървени такива на бюрото си. Добро решение, ако ви се налага да работите продължително време е ментата. Тя ще ви държи концентрирани.

В спалнята
Приятни сънища в спалнята можете да си осигурите с ароматно масло от жасмин. Поставете няколко капки в бутилка с пулверизатор, която е пълна с вода. Напръскайте чаршафите и завивките.

В гардероба
Вместо да купувате скъпи ароматизатори против молци, направете си собствени. Добре е в тях да има лавандула, защото тя гони съвсем успешно молците. Като бонус към добре свършената работа, получавате и прекрасно ухаещи дрехи.

За да се чувствате свежо и да бъдете бодри през летните дни е добре да използвате леки и ненатрапващи аромати, сред които лавандула, лимон, евкалипт, розмарин, босилек, мента, мандарина, пачули, здравец, иланг-иланг, грейпфрут, роза, портокал и други.