Може би най-голямо удоволствие доставя обзавеждането на детски стаи - те трябва да носят вдъхновение и радост на обитателите си (както и всички останали стаи в жилището), но се изисква много повече фантазия и внимание към детайлите. Не на последно място е важна и безопасността, а удовлетворението от постигнатия резултат е много голямо.

Знаем, че средата, в която израстват, оказва огромно влияние върху развитието на децата ни. Тя създава неусетно отношение към естетиката и усещане за цветовете - навици, които ги изграждат като характери.

Това, което много млади майки не знаят е, че например мебелите от шперплат или други подобни плоскости, могат да излъчват вредни летливи съединения, а красивият многоцветен текстил - да е обработен с канцерогенен формалдехид. При бебетата (заради крехката им имунна система) опасните ефекти от тези вредни летливи вещества са много повече. Затова трябва да внимаваме какво поставяме в детската стая и до какво имат досег децата ни.

Как да направим детската стая максимално екологична и безопасна?

Накратко – добре е да се използвате естествени и органични материали винаги, когато е възможно. Така ще намалите количеството потенциално опасни вещества, с които бебето може да има контакт. Добре е също изобщо да се намали броят на предметите, особено в бебешката стая – така по-лесно ще поддържате чистота и ще има по-малко събиращи прах повърхности. Ето още няколко прости правила:

  • При ремонт и обзавеждане, търсете плоскости, бои и лепила, които не излъчват формалдехид и друг вредни летливи съединения. Гаранциите за това са някои международно приети сертификати, както и европейският екологичен знак във форма на малко цвете, който се слага върху продукти и услуги със слабо влияние върху околната среда. Ако все пак купите мебели от такива материали, то те трябва да се вземат няколко месеца предварително, за да могат летливите вредни вещества максимално да са се отделили преди пристигането на бебето.
  • Трябва да имаме предвид също и какви тапети и бои използваме. Вече има много компании, които предлагат тапети с ниско или нулево излъчване на вредни летливи вещества, а боите, които използваме, трябва да бъдат 100% нетоксични и водоразтворими. Но това не е достатъчно – те трябва и да бъдат качествени – да не се ронят, да могат да се мият и т.н.
  • Бебешкото легло е мястото, където детето прекарва най-дълго време, особено през първите си месеци. Най-добрият материал за него, а и за останалите мебели в бебешката стая, е масивното дърво. Добре е то да е покрито с максимално безвредни бои и/или лакове. Готовите детски мебели, които отговарят на всички изисквания за безопасност и качество, много често са твърде скъпи и един по-достъпен вариант е да се направят по поръчка от по-евтината иглолистна дървесина – тя е по-крехка и затова дизайнът трябва да се обмисли по-внимателно. За да избегнете опасността от непрекъснато излъчване на вредните летливи вещества от обработката на мебелите, можете просто да си ги закупите необработени и сами да ги покриете с някои от наличните вече и на нашия пазар финишни масла с вакса за вътрешна употреба. Мога да ви уверя от личен опит, че това е един успешен подход, който съм пробвала през годините – резултатът са практични и удобни, направени за вашите конкретни условия мебели, които освен че са безопасни, излъчват приятно ухание на бор и с времето придобиват красив златист отблясък (ако сте използвали прозрачни масла).
  • Избягвайте пухените възглавнички и завивки – те могат да предизвикат алергични реакции.
  • Текстилът за детската стая – килими, завеси, хавлии, чаршафчета и завивки – не трябва да съдържа формалдехид, пестициди, остатъци от тежки метали, избелващи вещества като хлор и т.н. Търсете сертификат, който гарантира, че продуктите покриват всички екологични норми за световните стандарти.
  • Избягвайте мокетите от стена до стена – освен, че събират много прах, те много често излъчват формалдехид от фиксаторите на цветовете и от самата подложка на мокета. По-добрата алтернатива са тези с подложка от юта. Това, което аз бих предложила, е твърд под, който със сигурност ще издържи години повече, частично покрит с килими или пътеки, които могат лесно да се изтупват и проветряват периодично. Освен това се сменят много по-лесно, ако ни омръзнат.

Най-екологичните подови покрития са:

  • Дървесина (трябва да търсим, разбира се, дървесина от възстановяеми източници), но внимавайте какво е покритието – то трябва да има сертификат за безопасност. Дори и качественото покритие изисква дълъг период от време, за да се намалят вредните летливи вещества до безопасно ниво.
  • Плочки, направени от керамика, стъкло или камък, но с голям процент рециклирани материали.
  • Линолеум - произвежда се от ленено масло, пигменти и борови смоли. Изобретен преди повече от 150 години, линолеумът остава един от “най-зелените” продукти за пода, защото се изработва от възстановими природни ресурси, няма вредни токсични излъчвания, не позволява развитие на бактерии и се поддържа много лесно.
  • Корк - произвежда се от кората на коркови дървета, а много често и от други коркови продукти. Еластичен, шумопоглъщащ материал, подходящ за повечето помещения, включително и за бани (където инсталираните плочки се покриват с полиуретан или силикон).

И още един фактор – когато купуваме мебелите за детската и бебешка стая, освен безопасността е важно да отчитаме и многофункционалността им: на пазара вече има достатъчно много качествени мебели, които растат заедно с нашето дете и могат да се използват години след като то престане да бъде бебе.