.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Днес празнуват сладките, утре - медените!

| преди 2 години
мед
Снимка: iStock
На Антоновден се събират всички болести, утре – тръгват по хората

На 17.01 църквата и народните обичаи отбелязват Антоновден. Заедно с последващия го – Атанасовден, днес празнуват ковачите, железарите и ножарите. В старата българска вяра  двамата светии били братя ковачи. В някои части на България наричат двата празника „сладки и медени". В семейството се месят две питки, които се намазват с мед. От тях се раздава на роднини, приятели и съседи, а най-голямото парче се оставя на тавана – за чумата (наричат я още леля или боля, оттам и Лелинден).

Днес на жените е забранено да предат и да плетат, защото се вярва, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не гответе боб и леща, за да не разсърдите болестите. На днешния ден те се събират, а утре тръгват по хората.

Празнуват Антон, Антоан, Антония (старо римско име със значение „безценен”), Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Донна, Драгостина, Тончо, Тоня, Тони, Томас и производни.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?