Дървените и пластмасовите прибори си имат своите предимства и недостатъци, при използването им в кухнята. И двата вида са достъпни в магазините за домакински потреби. Разликата в цената също не може да е решаваща, ако сте решили да правите избор. Това дали да използваме дървени или пластмасови прибори, когато готвим е въпрос на личен избор. Ние само ще ви подскажем какви са предимствата и недостатъците на дървото и пластмасата, когато се развихряме в кухнята.

Надраскване
И двата вида, дървени и пластмасови прибори няма да надраскат повърхността на вашите тигани, тенджери и всички останали съдове. Това включва дори и тигани и тенджери с незалепващо покритие, които по-принцип са много „чувствителни” към всеки допир.

Топене
Тук несъмнено предимство имат дървените черпаци, бъркалки, шпатули и т.н. Можете да бъдете спокойни ако ги оставите в тенджерата, докато ястието се готви, кипи или пържи. От друга страна, пластмасовите прибори не притежават същата трайност, като своите дървени събратя. За съжаление, оставяйки ги без надзор, рискувате да заварите след това разтопена и лепкава каша от пластмаса.

Почистване
Някои храни могат да проникнат по-дълбоко в сърцевината на дървените бъркалки за готвене. Това ги прави по-трудни за почистване, което пък създава чудесна хранителна среда за развитието на бактерии. В случая, това ще ви създава периодично неудобство да заменяте приборите, когато те се захабят и вече не могат да бъдат измити. От изреденото по-горе можем сами да се досетим, че пластмасата не създава подобни неудобства.

Гъвкавост
Пластмасовите бъркалки е добре да използваме, когато храната, която приготвяме е по-течна. С дървените пък е препоръчително да разбъркваме по-твърдата храна, която се нуждае от повече усилия и упоритост.

Оцветяване
Когато готвим някои сосове например, опасността пластмасовите готварски прибори да се оцветят е голяма. Особено ако те са с по-светъл цвят. Дървените, в това отношение не преживяват трансформации в цвета.

Разлагане
Дървото, оставено във вода с цел да се накисне и съответно да бъде измито по-лесно, е възможно да се разложи. С пластмасата определено няма да имате тези затруднения.

Екологичност
Дървени прибори са направени от материали, взети от природата. Това ги прави по-екологичният избор за готвене в кухнята. Докато пластмасата, всички знаем е синтетичен или изкуствен материал, който бива изхвърлен след многократна употреба.

Съществуват и множество други варианти, като алуминиеви прибори, както и по-скъпите разновидности на анодизиран алуминий. Тук обаче съществува друг проблем – окисляването им не е полезно за здравето ни. Ако искаме да бъдем още по-актуални, трябва да споменем домакинските съдове и прибори, изработени от стомана покрита с порцелан. Те обаче все още са доста скъпи. Изборът с какво да разбърквате или сервирате приготвените от вас ястия оставяме във ваши ръце, дами.