На практика е почти невъзможно да изчистиш плесента от банята, тъй влажните и топли помещения са идеалната среда за развитието й.  А то е сигурен знак, че банята ви се нуждае от основно почистване. Ако пък сте алергични към мухъл, бързите действия по отстраняването му са направо наложителни. Ето няколко идеи за това как да се справите с проблема

„Изгонете” влажния въздух

Винаги, когато влизате да си взимате душ, оставяйте малкото прозорче в банята си открехнато, за да може влажният въздух да излиза бързо. Ако нямате прозорец, отваряйте вратата на помещението или включвайте там преносим вентилатор или обезвлажнител. Ако имате вграден вентилатор, пуснете го, веднага щом се събудите и го оставете да работи, докато не тръгнете за работа.

Всекидневна грижа

Не е необходимо да чистите основно банята си всеки ден или веднъж седмично, за да се справите с проблема с плесента. Просто забърсвайте местата, които се цапат постоянно и не оставяйте капки шампоан, балсам или какъвто и да било козметичен продукт да се стичат по стените, пода или душа.

 

Подсушавайте пода след всяко къпане. За целта използвайте хавлии от полиестер. Може дори да покриете пода с тях за известно време, за да могат те да поемат влагата изцяло.

Тайното оръжие

Това колко бързо ще се отървете от плесента, зависи от степента и продължителността на процеса на мухлясване.  Най-силното оръжие в неравната борба е микрофибърната кърпа със силно обезвлажняващо действие. За ефективното почистване на ъглите и фугите между плочките използвайте четка за зъби с остри косъмчета.

Препарати

Ако търкането с кърпа или четка не помага, време е да вкарате в действие „тежката артилерия” – белината. Опитайте първо да я разредите с вода в съотношение 1:3. Можете да използвате и препарат с известно съдържание на белина. В никакъв случай обаче не смесвайте няколко подобни препарата – това е опасно за здравето, защото при този процес се отделят токсични изпарения.

Ако и това не помогне, купете си уред за почистване с пара, който да разполага с приставка за изтъркване на трудно достъпните места.