.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Да създадем дзен атмосфера у дома

LadyZone.bg | преди 5 години
Интериорен дизайн - мебели
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
Няколко стъпки за по-спокойна и уютна обстановка у дома

Дзен означава медитация на японски и в източната култура е важно течение, което поставя на централно място постигането на вътрешен мир със самия себе си. Интериорът и обзавеждането на дома според дзен също заемат важно място, защото ни помагат да се чувстваме спокойни, да постигнем хармония и баланс там, където прекарваме голяма част от живота си.

Ако искате да обзаведете дома си според дзен, трябва да знаете, че съвсем конкретни правила и изисквания не съществуват, т.е. дзен стил в интериора няма. Най-важното изискване е предметите, електрическите уреди и мебелите да са така подбрани и подредени, че да внушават уют и спокойствие.

Много често домовете ни са препълнени с ненужни вещи, които пазим в случай, че потрябват. E, всичко знаем, че в повечето случаи се оказва, че те никога не ни трябват. Като начало можете да започнете с принципа по-малкото е повече. Отървете се от вещите, които не са ви нужни и не използвате – те претрупват дома и позволяват на отрицателната енергия да се загнезди в него.

интериор

В този смисъл минималистичният стил в интериора е много подходящ за всички, които искат да живеят хармонично – по-малко и по-функционални мебели за по-малко стрес и повече положителна енергия.

Още една стратегия за постигане на дзен у дома е да декорирате и подредите стаите и помещенията, които обикновено са натоварени с повече стрес – стаята на децата, където си пишат домашните или кабинетът. Направете ги максимално функционални и изчистени, без излишни мебели и декорация.

Природата е важна част от културата и учението дзен. Петте елемента – вода, земя, огън, дърво и метал е добре да присъстват в интериора. Как да го постигнете? Ето няколко съвета:

- отглеждайте цветя
- ако нямате камина, елементът огън може да постигнете с няколко декоративни свещи
- предпочитайте мебели от масивна дървесина
- елементът вода може да постигнете с малък декоративен фонтан
- купете метална фигурка или скулптура

Ако се чудите кои са цветовете, които ще създадат по-голямо усещане за хармония, то това са земните – синьо като небето, зелено като тревата, лилавото – цветът на хармонията, кафявото, охрата...

цветя

Не забравяйте, че нашият дом е нашата крепост. Там трябва да ни е най-уютно и да се чувстваме спокойни. Всичко, което ще създаде подобно усещане у всеки у нас, е добре дошло!
 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?