Дървените дъски за рязане са най-практичните и удобните за използване. Единственият им недостатък е трудното почистване и поддръжка. Мазнините, миризмите, подправките, лукът, чесънът и рибата са най-големите им врагове. Искате дъската винаги да е чиста, да не лепне и да ухае просто на дърво? Ето няколко натурални начина за тяхното почистване и поддръжка.

Сол и лимонов сок – за почистване
Изсипете достатъчно количество готварска сол директно върху дъската за рязане. Колкото по-едра е, толкова по-добре. Напоете добре с лимонов сок (може и не прясно изцеден). С гъба за миене на чинии разнесете добре сместа и втрийте в дървената повърхност. Най-добре ще е да оставите да подейства за около 1-2 часа. Лимоновият сок ще попие, а солта ще изсъхне. Ако има останала влага, попийте я с кухненска хартия.

Когато нямате време за дълги процедури, можете просто да натъркате дървото с остатъците от кора изцеден лимон - почиства и дезодорира бързо.

Премахване на петна и ароматизиране – със сода
В центъра на дъската изсипете 4-5 супени лъжици сода бикарбонат и достатъчно вода, така че да се образува паста. Разнесете внимателно с длани и втривайте внимателно. Ако си свършите добре работата дъската трябва да започне да мирише – така ще излязат лошите миризми, наслоени в дървото. Изплакнете добре с хладка вода и подсушете с кухненска хартия.

Дезинфекция с оцет
Всекидневната поддръжка на дъската за рязане може да правите със смес от равни части вода и оцет. Просто изплакнете с нея и оставете дъската да съхне във вертикално положение. Пълното изсъхване на дървената повърхност гарантира, че в нея няма да се загнездят бактерии и съответно да започне да мирише неприятно.

За удължаване на живота на дъската – пчелен восък
Многократното миене на дървото, почистването с абразивни препарати и съхненето лесно предизвикват напукване на повърхността и нацепване. За да удължите живота на дървото, използвайте поне веднъж в месеца пчелен восък или бадемово масло, с което внимателно се намазва.