.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Чистене, готвене, миене - домакинската работа намалява риска от ранна смърт

Евгений Милов | преди 2 седмици
миене на съдове
Снимка: Tina Dawson/Unsplash
Ето една добра причина да чистите, готвите и миете с ентусиазъм

Ако трудно се мотивирате да свършите домакинската работа, имаме една добра причина да чистите, готвите и миете - само един час всеки ден в извършването на подобни задачи вкъщи намалява наполовина риска от преждевременна смърт.

Резултатите са от ново изследване на норвежки учени от "Norwegian School of Sport Sciences" в Осло, които са анализирали данните от осем съществуващи проучвания, обхванали 36 000 души над 40-годишна възраст.

Пет минути умерена активност на ден - към които спадат чистенето с прахосмукачка или косенето на тревата - намаляват наполовина риска от преждевременна смърт.

миене на съдове
Снимка: Scott Umstattd/Unsplash

Един час лека активност - към които спадат миенето на съдовете и дори готвенето - също намалява риска от преждевременна смърт.

Проучването установява, че колкото повече упражнения извършва човек, толкова по-малък е рискът от преждевременна смърт.

За най-активните индивиди рискът намалява с цели 73%, сочат резултатите от изследването, ръководено от проф. Улф Екелунд.

миене на съдове
Снимка: Tina Dawson/Unsplash

"Физическата активност с всякакъв интензитет намалява риска от преждевременна смърт", заявява съавторката на изследването д-р Шарлот Едуардсън от университета на Лестър.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "British Medical Journal".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?