На 17 януари православната църква отбелязва Антоновден. Според народното поверие, на този ден жените не бива да предат и да плетат. Забранено е също да се варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката. 

На празника се месят содени питки и се намазват с мед (петмез). Питките се раздават на близки и съседи за здраве. Една от тях се оставя на тавана „за белята, за лелята”, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден. 

Ето и рецептата, по която да ги замесите:

1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
200 г краве сирене
2,5 ч.ч. брашно
125 г краве масло
1/3 ч.ч. олио

Снимки: Павлета Шиманска

1. Содата се разбива в киселото мляко, за да шупне.
2. Добавя се натрошеното сирене.
3. Маслото се разтопява и половината количество се сипва в тестото.
4. Постепенно се добавя и брашното.
5. Всичко размесва на ръка, докато стане меко тесто, като меката част на ухото.
6. Останалата част от маслото се смесва с олио. С тази мазнина си намазват ръцете. Между дланите се оформят малки питчици. Подреждат се в намаслена тавичка. 
7. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Стават меки отвътре, а хрупкави отгоре.

Да са честити всички, които носят имената Андон, Антон, Антония, Донка, Дончо, Тони, Тончо!