На всички ни е ясно, че епохата на хартиения вариант на снимката вече отмина. Няма човек, който да не съхранява всичките си снимки в някоя папка в личния си компютър. Но и няма човек, който да няма поне една скъпа за душата му снимка, поставена на секцията в хола. Естествено е, че това е прекрасен спомен, който не можем да си позволим да „захвърлим” в някоя папка на лаптопа. Защо да не направим спомена още по-скъп, като изработим сами фоторамката? Ето няколко свежи идеи, с които да преобразите старите рамки за снимки.

1. Рамка – фотолента
Вземете готова фоторамка (съвсем обикновена) или използвайте някоя стара . Измерете предварително колко е голяма снимката, а рамката, която купувате, или с която разполагате трябва да е с малко по-големи размери. Намерете в интернет снимка на фотолента ( да, от тези старите негативи, от които проявявахме снимки). Принтирайте я, като предварително съобразите размерите й с тези на рамката. Изрежете вътрешната част на лентата, така че да остане място точно за снимката. Поставете в пространството между рамката и снимката.

2. Вестник
Трябва ви само стар вестник и колкото по-стар е той, толкова по-добре. Изрязвате по подобие на тази с фотолентата. Може да си намерите определени фрази, думи или букви, които означават нещо за вас или за човека, на който ще я подарите.

3. Рамка – пощенска марка
Тук ще трябва да изрежете краищата на снимката с назъбени ножици, които можете да намерите в повечето книжарници. Ще се получи ефект „пощенска марка”. Ако не искате да режете снимката, тогава вземете хартия или плат в подходящ цвят и изрежете с назъбена ножица. Поставете в края на пространството между снимката и рамката.

4. Панделка
Изберете панделка в подходящ цвят за рамката и фотографията. Единият вариант е да пробиете дупки на снимката и да вържете панделката, а другият – да прокарате ленти от плата отстрани на снимката (в пространството между нея и рамката). Вие ще изберете дали да са по-тънки и стилни или по-дебели.

5. Разни идейни нещица
За целта ще ви трябва рамка, която е по-голяма от фотографията. Самата снимка трябва да залепите за лист хартия, който е с размерите на рамката. Украсете краищата на хартията с подръчни материали или всичко, за което се сещате: камъчета от морето, пясък, имитация на скъпоценни камъни, изсушени листа или цветя.