Ако искате да постигнете оптимална функционалност, максимален простор и уют във вашия не особено голям дом, ви предлагаме да си изберете и приложите няколко умни интериорни решения:

1. Съхранете хармонията

Избягвайте натруфените с големи възглавници огромни дивани. Има мебели, които са многофункционални, компактни и в същото време заемат сравнително по-малко място.

  

2. Развихрете фантазията си върху свободните пространства

Използвайте пълноценно всеки квадратен метър от празното стенно пространство. Един висок почти до тавана елегантен стелаж ще събере не само книгите ви, а и куп други необходими в ежедневието ви вещи, аксесоари и украшения.

 

3. Инвестирайте в бюфета и холната гарнитура

Не се страхувайте да инвестирате в един по-голям, но в същото време многофункционален нисък бюфет или просторна холна гарнитура. Техните чекмедженца и витрини са чудесно скривалище за дребните, но необходими неща, заобикалящи ни в ежедневието. Откритите части пък могат да бъдат отлично място за черната ви техника и дисковете, за някоя и друга красива статуетка, ваза или снимка.

 

4. Малки мебели, отразяващи светлината

Чудесно решение на проблема "тясно пространство" са големите стенни огледала, както и малките стъклените масички и аксесоари край тях. Те безспорно създават усещането за по-широко пространство на дома, като в същото време отразяват и вливат повече светлина в него.

 

5. Силата на контрастните цветове

Контрастирането на цвета на едната стена спрямо този на останалите в стаята също създава чувство за простор и широта на помещението.

 

6. Предимствата на кръглата маса

При избора си на маса за трапезарията, тази с кръгла форма е за предпочитане пред тази с правоъгълна. Почитателите на Фън Шуй чудесно знаят например, че кръглата форма благоприятства положителния енергиен поток в дома. Освен това кръглата таблица прекрасно функционира в пространството, без да заема под себе си излишна част от него. Пък и на всеки е известен фактът, че кръглата трапеза събира повече гости около себе си отколкото правоъгълната.

 

7. Проявете творчество в организирането на разделителното пространство

Идеално средство за разделяне на помещението, като едновременно с това запазва чувството за свобода и пространство, е параванът в японски стил.

 

8. Заложете на бялото

Белите мебели винаги изглеждат по-малки от тези в друг по-тъмен цвят. Ако все пак бялото ви се струва твърде болнично и студено, достатъчно е да се спрете на мебели в светли и нежни багри. Маса или скрин в по-тъмен контрастиращ на бялото цвят също е чудесен начин да избягате от еднообразието и в същото време да запазите усета за широта.