Истинският паркет от дърво е не само красив и уютен, той покачва и цената на имота ви. И тъй като поставянето му е свързано със сериозна инвестиция, вероятно ще искате той да запази по-дълго време блясъка си. За тази цел спазвайте тези осем съвета:

1. Не носете високи токчета

Помолете и гостите си с такива обувки да жертват модата в името на красивото дърво.

2. Не оставяйте ноктите на домашните любимци да пораснат

Както знаете, котките и кучетата обичат да си правят маникюра върху всякакви повърхности, така че не им позволявайте това да се случва върху паркета.

3. Не забравяйте да сложите килим до входа

Децата често забравят да се събуят и влизат вкъщи с обувките, които обикновено са доста по-мръсни от нашите, защото са стъпвали къде ли не. Килимът ще помогне да се намалят щетите от такива влизания.

4. Не ползвайте обикновени препарати за почистване

Препаратите за почистване на плота в кухнята или банята са агресивни и могат да повредят дървото. Освен това някои от тях съдържат полираща вакса, която ще направи паркета ви хлъзгав. Отделете средства за препарат, който е специално за паркет.

5. Не чистете с прахосмукачка

Четките на прахосмукачките може да изглеждат меки, но всъщност драскат паркета. Ползвайте прахосмукачка само ако имате приставка за мебели.

6. Не ползвайте мокри парцали

Така наречените мопове не са предназначени за паркет. Ако все пак се наложи да почистете някаква зона с вода, подсушете я колкото се може по-бързо.

7. Не влачете мебелите

Ако трябва да преместите мебелите вкъщи, извикайте повече хора, за да ги вдигнете, а не да ги влачите, защото ще надраскате паркета. Ако мебелите са много тежки, сложете под краката им някакви стари кърпи или черги.

8. Не почиствайте паркета, докато не разберете какво е покритието му

Старите паркети обикновено са с восъчно покритие, докато съвременните са с полиуретан. Важно е да знаете това, защото полиуретана не трябва да се маже с вакса.