Измежду партитата, подаряването на подаръци, пътуванията и обзелото ни коледно настроение ще сме много по-податливи на манипулация и това често води до наивни решения. До Коледа остават само броени седмици, а през последните години сякаш има някаква мода "да сме добри през декември". В това няма нищо лошо, но е важно да сме такива през цялата година, а тази тенденциозна предколедна доброта, рамкирана в един месец от годината, доста често граничи с празнична наивност.

Да, празниците са изпълнени с вълнение и са нещо прекрасно, но е препоръчително да бъдете нащрек. Докато хората масово се стараят да са по-добри в точно определен месец, то се намират и хора с нюх, които знаят как да се възползват от това. Точно сега е моментът да внимавате за измами, защото нищо не убива празничния дух така, както това да бъдете прецакани.

Снимка: iStock

1. Измамници в социалните мрежи

Изключително лесно е да си анонимен в социалните мрежи и точно заради това те са примамливи за множество измамници, които са решени да превърнат празничната ви настройка в наивност. Фейсбук не е мястото за "изгодното" закупуване на подаръци от съмнителни лица! Само за всеки случай ще ви припомним историята на находчивия Спас Василев от Кочериново, който с фалшивия си Фейсбук профил на Александър Николов е измамил с различни суми пари над 40 души преди да бъде обвинен в измама. Вероятно има още много подобни "търговци", които изглеждат надеждни, но се съгласете, че един добре организиран профил във Фейсбук никак не е достатъчен, за да превеждате пари в банковата сметка.

Защита: Бъдете внимателни и проучвайте фейсбук страниците, от които сте решили да си поръчате новогодишният тоалет или някаква джунджурия на промоция за подарък на колежката. Най-малкото, което можете да направите, е да потърсите официалния сайт на магазина, който би трябвало да е посочен, и да проверите присъства ли информация за физическо лице за контакт и адрес. А за изгодните оферти от случайни профили във Фейсбук - те вероятно не са изгодни и не са никакви оферти...

2. Измамни схеми за размяна на подаръци в Интернет

Коледните изненади са нещо невероятно, но ви препоръчваме да са на живо. Интернет не е мястото, където да си разменяте подаръци, особено с непознати лица. Чували ли сте за "secret sister" gift exchange? Отново ще ви дадем пример с Фейсбук, където тази незаконна пирамидална схема започва да цикрулира поне от 2015 г. Тя представлява обмен на подаръци, който обещава, че след дарение на най-малко 10 долара за друг участник, вие ще получите до 36 подаръка обратно. Разпространява се чрез публикация в социалната мрежа, която рекламира обмена (36 подаръка в замяна на един!) и приканва шест души да вземат участие. Когато го направят, им се изпраща съобщение със следната схема:

1. Изпратете подарък на стойност 10 долара на сестра #1 (първото име в списъка, който им е даден);

2. Преместете лицето, което понастоящем е на второ място в списъка на първо място (лицето, което е направило публикацията, на която отговаряте);

3. Сложете своите имена на второ място;

4. Споделете редактираната публикация публично на стената си си и намерете нови шест човека, които да направят същото, което вие току-що направихте.  

Пикът на тази измама е по време на празниците. Има няколко нейни вариации, които обикаляха из социалните медии, включително обмен на вино или детски книжки. Днес се счита за незаконен тип хазарт и едва ли ще я срещнете в тази форма, но ви съветваме да избягвате всички подобни на нея. Да не говорим, че по този начин предоставяте публично и домашния си адрес.

Защита: Този тип размяна е допустим, когато знаете откъде тръгва идеята за подобна игра (читалище, училище, друга институция или просто лично познанство с инициатора) и не споделяте с напълно непознати адреса си в публична публикация, а оперирате само сред приятелите си (колеги, съученици, курсисти и прочее).

3. Фишинг е-mail за доставка на пратка

Покрай Коледа се наблюдава бум в онлайн пазаруването, а това води до множество намаления и милиони ценни пратки. Онлайн пазаруването е безспорно удобство, но някои добре образовани измамници могат да използват личната ви кореспонденция за доставка на пратка с търговското лице като "вратичка", за да се доберат до личните ви данни. Става въпрос за така наречените фишинг имейли, които по същество са фалшиви имейли и са обявени за кибер престъпление.

Бъдете нащрек за фалшиви уведомления относно доставката си - един измамник може да изпрати имейл, който изглежда така, сякаш е оригинален и легитимен, като копира фирмения шаблон и логото на фирмата. В имейла, може да се казва, че пратката ви е на път и трябва да уредите доставката. При кликането върху изпратения линк за актуализиране на предпочитанията ви за доставка, вие може да изтеглите злонамерен софтуер, който проследява активността на компютъра ви и поставя личната ви информация в риск - например номера на кредитни карти.

Защита: Бъдете внимателни към кореспонденцията си и оглеждайте добре преди да кликате върху изпратените линкове. Сравнете с предходните мейли, ако разполагате с такива. Ако има посочен номер за обратна връзка в имейла и се обадите на него, вземете предвид това, че ако това е измамник, то той ще се опита да получи информация за банковата ви сметка и да не ви даде никаква реална информация за пратката.

4. Кражба на пратка

Стандартната кражба си остава актуална. Близо 26 млн. души в САЩ съобщават, че пратките им са били откраднати през миналата година. В някои от случаите са били хванати в крачка шофьорите на бусовете за доставка, в други служителите, които се занимават с опаковането на пратката, но и много пакети са били взети от "добронамерени" съседи. 

Защита: За да защитите вашите пратки от кражба, изисквайте подпис при доставка. За щастие у нас нямаме подобен наболял проблем и се надяваме това да остане така. И все пак ви съветваме да подходите отговорно и да подсигурите пратката си с подпис. 

5. Фалшиви благотворителни организации

За съжаление, точно това е най-доброто време за измамниците - могат да се възползват от щедростта на хората. Бъдете нащрек за измамни благотворителни организации, които се опитват да ви подмамят да дарявате пари. Има някои "червени лампички", за които е редно да се оглеждате - агресивно поведение и натиск върху вас, за да дарите пари, са недопустими за такива организации. Други знаци са имената, които звучат почти идентично с установените благотворителни организации и спам имейлите.

Защита: Ако давате дарение на организация, с която не сте се сблъсквали преди, потърсете информация за нея онлайн и проверете дали е законна. Никога не давайте информация за кредитните ви или дебитни карти. Ако общувате по имейл, то проверете дали адреса на подателя (както и връзките в него) съответстват на официалния URL адрес на организацията. Някои измамници се прикриват като легитимни организации. Можете да получите имейл от [email protected], но след бърза справка в Google ще видите, че официалният сайт на благотворителнaта организация е www.timeheroes.org.

6. Отлични оферти, които никак не са на оферта

Проверявайте дали пазарувате от надеждни търговци. В бързината и еуфорията от ниската цена, която ви се предлага, може да ви се иска да вземете дадения продукт веднага, но е редно да направите една бърза проверка и тук - особено, когато цената е твърде добра, за да е истина. Онлайн измамници често търсени стоки далеч под пазарната им стойност. Някои от тях ще ви изпратят фалшив продукт, който няма нищо общо с изображението на снимката, а други просто ще вземат парите и ще изчезнат.

Защита: Важно е да проверите дали пазарувате от доверен търговец, като погледнете името на домейна в браузъра. Понякога имейли или онлайн реклами ви насочват към подобни сайтове, които изглеждат надеждни, но е хубаво да ги огледате - как са устроени, има ли възможност за обратна връзка и прочее. Един сигурен знак, че сте на легален сайт е URL адресът, който започва с https://