Представете си ситуацията, в която вие и съседката се засичате в междублоковото пространство в квартала, където обикновено се тупат всички килими. Съседката тупа своя ухаещ, чист и със свежи цветове килим. От нея разбирате, че той съвсем не е нов. В този момент ви досрамява да разгънете вашия, защото изглежда захабен, с множество лекета, а и вие самата вече не знаете какъв е истинският му цвят.

Поддържането на килима чист и свеж е много важна част от задълженията на чистофайницата, защото той е мястото, върху което се събират децата, за да си играят, където ежедневно цялото семейство вечеря в столовата или хола, където често стъпвате, когато ви е студено на краката.

Почиствайте с прахосмукачка периодично
Най-лошият враг у дома е прахта. Тя може да причини алергии, астма, затруднено дишане и др. здравословни проблеми. Едни от най-честите места, на които можем да я открием са килимът, секциите и под леглата. Затова е важно да почиствате периодично. Килимът е хубаво да прахосмучете поне 2 пъти седмично, за да избегнете натрупването на прах и мръсотия. Веднъж в месеца можете да минавате с мокър парцал.

Сезонно пране
Колкото и да почиствате килима у дома с прахосмукачка и парцал, наслояванията от прах не могат да бъдат премахнати изцяло. Затова е нужно поне веднъж килимът да бъде изпиран. Особено удобни моменти за това са пролетното и есенното почиствания – използвайте един от двата, или най-добре – двата. Прецизни резултати постигат пароструйките на автомивките, тъй като проникват между влакната ма материя с висока мощност и сила.

Премахвайте петната навреме
Най-големите неприятели на килима са кафето, напитките, виното, олиото, както и децата и домашните любимци. Ако имате подобни пакостници у дома, то килимът със сигурност е претърпял поне няколко поражения. Важното в подобни ситуации, е да реагирате бързо. Не оставяйте петната да престоят дълго, защото така изсъхват и се фиксират дълбоко в материята.

Променяйте положението на килима или на мебелите
Когато килимът в дневната например, стои дълго време в определено положение спрямо мебелите, по него можете да забележите т.нар. зони на трафик. Това са участъците от килима, върху, които най-често стъпвате, сядате или децата си играят на тях. Зоните, които остават подпъхнати под дивана или леглото запазват по-свежи цветовете си и са видимо по-чисти. За да избегнете тази ситуация и за да не се образуват зони, размествайте периодично мебелите или по-лесното – самият килим.

 

Купете си качествени изтривалки
Голям процент от прахта и мръсотията влиза в дома ни през парадния вход, и то защото ние самите й позволяваме. Една от предпазните мерки, които можете да вземете,  е да си купите качествени изтривалки. Така не само по-големите частици, но и малките такива ще срещат големи затруднения при прекрачването на прага ви.

Бонус съвет: Ако тепърва отивате за покупка на килим, то изберете модел с компактни размери. И без това големите, тежки и скъпи килими вече са демоде. Това е практичен съвет към дамите, които държат изключително много на чистотата, защото колкото по-малък и лек е килимът, толкова по-често и лесно ще могат да го тупат.