Не ограничавайте достъпа до горещите точки
Специалистите винаги съветват да проектираме така нещата, че да имаме лесен достъп до кухненския триъгълник – мивката, хладилника и печката. Това са трите места във всяка кухня, които освен триъгълник, могат да се нарекат и горещи, защото са най-често използваните от една домакиня. Гледайте разстоянието между тях да не е голямо, а лесно преодолимо. Също – да не е прекалено малко, защото, ако влязат двама души в помещението, те ще си пречат вместо да си помагат.

Оползотворявайте всяко пространство
При проектирането на кухнята имайте предвид, че чекмеджетата, шкафчетата и всички рафтове, ще съхранявате не само посуда, но и хранителни продукти, перилни и почистващи препарати, както и много от кухненската техника, която в момента не използвате. Затова, ако пространството в кухнята е ограничено, използвайте всички възможности – ако не можете да поставите повече шкафове по хоризонтала, то възползвайте от вертикалата. Дори и да са нависоко, те отново ще ви свършат ценна работа – в тях ще слагате предметите, препаратите или техниката, която най-рядко използвате.

Доставете повече светлина
Освен основното осветление в центъра на стаята, кухнята задължително трябва да има допълнително. Това се прави с оглед работните места, които най-често се използват, да са удобни и добре осветени. Например, където ще бъде плотът, върху, който ще режете, месите, пасирате и т.н., е препоръчително да сложите допълнителна лампа, а също и над мивката и печката, където ще миете, разбърквате, посолявате и добавяте подправки в гозбите.

Не забравяйте за вентилацията
Добре проектираната кухня не е само тази, която е модерна и стилна, но тази, в която няма да разберете какво е готвила домакинята в нея преди няколко часа. Вентилацията е много важна част от модерната кухня. И в тази връзка – не забравяйте да предвидите място за абсорбатор точно над печката и котлоните, където най-често се разнасят благоуханията на манджа. Съвременно решение за прикриване на тръбите му е вграждането им в шкафове.

Изберете правилния кухненски остров
Ако сте решили да модернизирате кухнята и да увеличите площта за вихрене с нея, кухненският остров е правилното решение. Преди да вземете окончателно решение обаче, преценете добре пространството – островът може да вкара по-практичен облик на кухнята, но само в случаите, в които тя е достатъчно голяма. Малките пространства няма да позволят лесен достъп до горещите точки. В случай, че не сте сигурни дали искате да се сдобиете перманентно с кухненски остров, пробвайте варианта с подвижен такъв. Той има някои недостатъци пред другия, но предимствата му не са за подценяване. Можете да го местите на удобно и подходящо място из цялата стая, стига пространството в кухнята да отговаря на големината му.