Продължение от 5 чести грешки на неопитната чистница

Използваме абразивни препарати за банята
Колкото и да ни изглеждат здрави, порцеланът и металът в банята всъщност много лесно се надраскват, като могат да загубят от своя блясък и красота. В същото време много ни се иска мястото, където поддържаме личната си хигиена да е чисто и без натрупвания от варовик по мивката, душа и тоалетната чиния. Решение има, и то със сигурност не е в абразивните препарати. Използвайте по-щадящи такива, които са с лека формула, но действат силно без да надраскват. Можете да накиснете с вода и малко от препарата за около 20 минути преди да започнете да търкате. Това ще ви спести време и нерви.

Пръскаме спрейовете за дърво направо върху мебелите
Спомнете си как впръсквате спрея за почистване на дърво – направо върху масата и столовете, или първо върху суха кърпа? В първия случай рискувате да останат петна върху мебелите, във втория – нищо не губите, ако първо напръскате кърпата. Освен това, ако изпробвате двата варианта, ще се убедите, че при втория се получава по-добър блясък.

Съхраняваме почистващите препарати на слънчево и топло място
Правилното съхранение на почистващите препарати у дома е ключ към добрия завършек на почистването у дома. Всеки един от тях си има указания как трябва да се съхранява след отваряне на опаковката, за да може да върши работа до изтичане на срока на годност. Обикновено правилата за правилно съхранение включват хладно и проветриво място, което не е изложено на пряка слънчева светлина.

Използваме оцет и лимон за почистване на всичко, защото са еко
Оцетът и лимонът наистина са добри помощници в почистването, защото са ефикасни и защото са природосъобразни. От друга страна обаче, трябва да внимавате и да не ги използвате за почистване на всичко у дома, защото съдържат киселина, която може да навреди. Мраморът и варовикът са едни от материалите, които е добре да не почиствате с лимон и оцет.

Опитваме да засмучем частици, големи колкото бобчета с прахосмукачката
Това никога не го правете у дома със собствената ви прахосмукачка. Вместо това вземете метла и лопата, и изметете едрите частици, след което минете с нея, за да съберете тези от тях, които са посилни за машината.