Когато навън вали и сме принудени да си стоим вкъщи, е най-подходящото време за осъществяването на недовършени работи - от онези, които отдавна отлагаме, защото са трудоемки, изискват време и усилия. Дъждовните капки, които барабанят по перваза на прозореца или по покрива, създават постоянен ритъм, който може да ни помогне в довършването на подобни задачи. 

1. Ревизия на бюджета
Подредете сметките си – платени, неплатени, стари, нови, предстоящи и изоставащи плащания; сортирайте фишовете на заплатата си, намерете касовите бележки, които отдавна търсите и ги прикрепете към гаранционните карти на ел. уреди. Семейното счетоводство може да е досадна работа, а и се изисква повече свободно време и висока концентрация, за да се справите добре. Дъждовният ден е изключително подходящ за такъв тип дейности.

2. Организация на файлове, преинсталиране на компютъра
Компютърът ви отдавна работи бавно и неефективно? Може би сега е подходящият момент да се заемете с неговата преинсталация, да подредите файлов, да изтриете ненужния спам от пощата си. За финал може да почистите клавиатурата, монитора и мишката.

3. Филм, книга, легло и релакс
Ниското налягане, когато навън вали, ни прави лениви. Каква по-добра причина от метеорологичните условия, за да си останете цял ден в леглото, с хубава книжка в ръка и дистанционното наблизо?

4. Сгответе си нещо вкусно
Разполагате с много време, затова може да си позволите лукса да експериментирате в кухнята и да приготвите нещо ново. Морските деликатеси са един от вариантите – миди, скариди, защо не и калмари. Пригответе си нещо сладко за добавка към кафето. Няма нищо по-хубаво от ухаеща на ванилия кухня в дъждовния следобед.

Снимка: Thinkstock

5. Сложете ред в гардероба
Сега е моментът да направите чудеса с гардероба си придавайки му вид, като тези от каталозите за мебели и модните списания. Направете си сетове с дрехи. Така ще ви бъде по-лесно, когато сутрин тръгвате на работа. Просто вземате една закачалка и на нея има всичко, което ви е нужно – пола, блуза и шал, които си отиват.


6. Излезте навън – намокрете се
Проливният дъжд не бива да ви плаши, особено когато става дума за летнен такъв. Времето в повечето случаи е топло и капките, които падат от небето, могат да подействат освежаващо. Обуйте гумени ботуши, вземете чадъра (а може и да го оставите), излезте навън и пошляпайте в локвите. Бъдете отново дете! Поне за 10 минути!

Снимка: Thinkstock

7. Пишете в дневника си
Ако ромолящият дъжд ви прави леко меланхолични, може би сега е моментът да уловите мислите си и да ги запишете. Попълнете дневника си или този на детето, ако водите такъв. Или просто нахвърляйте лични впечатления на белия лист. Лошото време действа креативно на много хора и често се случва точно в такива моменти да се раждат много красиви текстове.

8. Йога у дома
Това, че сте си останали у дома, не означава да не сте активни. И все пак, ако нямате мотивация или сили за енергична тренировка, изберете йога или пилатес. Бавните движения и разтягането на тялото ще подействат добре на мускулния ви тонус.

9. Сън
Дъждът е едно от най-добрите приспивателни. Шумът от капките действа успокояващо. Неслучайно този от падащ дъжд е един от белите шумове, включени в записите на машините за сън и с които може да се приспиват дори малки деца.

10. Слушайте хубава музика
Независимо дали вали дъжд, сняг или слънцето вдига живака на термометъра до 40 градуса, важно е да виждате красивото в заобикалящия ни свят. Затова пуснете си приятна музика и се отпуснете.