Продължаваме с нетрадиционните приложения на содата за печене (сода за хляб). Вече разказахме как можем да се разкрасим с нея и как да тушираме миризмите. Предстоят 10 еко начина за почистване на замърсявания със сода.

1.    Лек абразив за различни повърхности

За безопасно и ефективно почистване на ваната и мивката в банята, както и на други повърхности от фибростъкло, посипете със сода и разтъркайте с гъба. Содата успешно почиства жълти петна от постоянно течаща вода, участъци, побелели от варовика и други повърхностни замърсявания. Изплакнете и подсушете. За почистване на упорити петна, направете паста от равни части сода, сол и течен сапун.

2.    Препарат за миене на съдове
Добавете 2 с. л. сода към водата, в която ще миете съдовете (в леген или в мивката). Не забравяйте да изплакнете обилно след това. Със содената вода засъхналите остатъци от храна падат по-лесно. 

3.    За почистване на микровълновата
Със сода за печене можете успешно да почистите микровълновата фурна отвътре и отвън. По същия начин ще премахнете и неприятните миризми, останали от затопляните или готвени ястия. Изплакнете с гъба, потопена във вода.

4.    Полиране на сребърни предмети
За да блеснат отново сребърните бижута и прибори с целия си блясък, направете паста от 3 части сода и 1 част вода. Търкайте предметите с парче плат или гъба, потопени в пастата. Изплакнете и подсушете с памучно парче плат.

5.    Без петна от чай и кафе
Ако по дъното на чашите ви са останали петна от кафе или чай, може лесно да ги премахнете като сипете в тях гореща вода с половин чаена лъжичка сода.

6.   Чисто около котлоните
Ако млякото е изкипяло и се чудите как лесно да премахнете кафявите петна, образували се около котлона – содата е добро решение. Поръсете загорялото, оставете да постои 15 минути, след това почистете с влажна гъба. По същия начин може да почистите и фурната отвътре.

7.   За завесата в банята
Ако по нея са останали варовикови петна от водата или в гънките и са се загнездили други неприятни и некрасиви неща, напръскайте с разтвор от сода и вода, след което изплакнете с вода. Ако петната са по-стари, няма да мине без търкане с гъбата.

8.   Не на мазното
Содата е добър помощник в борбата с петна от олио, зехтин, маргарин и масло по дрехите, дамаската и друг текстил.

9.   На къмпинг
Содата е задължителен атрибут към багажа, когато отивате на къмпинг, заради многото възможности за употреба. Може да я използвате, за да измиете чиниите, да почистите дъното на тенджера или реотаните на скарата, вместо паста за зъби и против изпотяване.

10.  За канализацията
Редовното сипване на сода в канала на банята или в кухнята може да помогне от канала да не се носят неприятни миризми. Една 1 чаша сода за хляб на седмица поддържа благоприятна киселинна среда.