На 97-годишна възраст и обградена от близки хора почина легендата на киното и музиката от 60-те и 70-те години на 20 век – Дорис Дей. Най-вероятната причина за смъртта й е пневмония, която разклаща иначе отличното й за възрастта здраве.

Защо няма да има погребение
В завещанието си актрисата и певица е посочила изрично, че не желае погребение и надгробна плоча. Докато била жива, темата за смъртта й била неприятна. Всички, които знаят малко повече за нея, са запознати с любовта й към животните. Когато някое от нейните кучета трябвало да бъде евтаназирано, тя никога не присъствала.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Коя е Дорис Дей
След като започва кариерата си като певица в биг бенд през 1939 г., нейната популярност нараства с първия ѝ хит „Сантиментално пътешествие“ (1945 г.). След като напуска групата, започва солова кариера, като записва повече от 650 песни в периода 1947 – 1967 г. Това я прави една от най-популярните и признати певици на XX век.

Филмовата си кариера Дей започва през 1948 г. с филма „Романс в открито море“. Неговият успех ѝ осигурява двадесет години кариера като киноактриса. Снима се в поредица от успешни филми, включително мюзикъли, комедии и драми. Тя играе главната роля в „Бедствие Джейн“ (1953 г.) и участва във филма на Хичкок „Човекът, който знаеше твърде много“ (1956 г.) с Джеймс Стюарт. Най-успешните ѝ филми са комедии с участието на Рок Хъдсън и Джеймс Гарнър, като „Интимен разговор“ (1959 г.) и „Премести се, скъпа“ (1963 г.). Тя партнира във филмите на водещи актьори като Кларк Гейбъл, Кари Грант, Дейвид Нивън и Род Тейлър. След последния си филм през 1968 г. тя участва в успешния CBS сериал „Шоуто на Дорис Дей“ (1968 – 1973 г.).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Дорис Дей е една от десетте най-добри певици от 1951 г. до 1966 г. Като актриса Дорис Дей е най-голямата филмова звезда в началото на 1960-те години. Сред нейните награди са Грами за цялостен принос и награда от Дружеството на певците. През 1960 г. е номинирана за Оскар за най-добра актриса, и през 1989 г. – за награда Сесил Демил за цялостен принос в игралните филми. През 2004 г. е удостоена с Президентския медал на свободата от президента Джордж У. Буш, последван през 2011 г. от наградата на Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис.

Дорис се оттегля от развлекателната индустрия през 80-те години на миналия век. Последните години от живота си тя посвещава на грижа за животните, като основата организация за защита на животните, носеща името й.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos



Била е омъжена цели четири пъти, като браковете обикновено са краткотрайни. Има само един син от втория си брак с продуцента и филмов агент Марти Мелчър – Тери.