Най-очакваната нощ от годината все повече наближава и у повечето хора се надига така приятната празнична еуфория. Всяка жена по 100 пъти на ден премисля с какъв тоалет и прическа да блесне на новогодишното парти. Но тук се появява и още един проблем – фигурата. В сезона, през който студът е всекидневие и дебелите блузи и модерните туники прикриват женските тела, много дами изгубват представа и усещане за натрупаните килограми.

Сега, когато 2011 г. е на прага ни, нуждата от отслабване става все по-осезаема. Най-добрият начин да поддържате добрата си форма, разбира се, е като впрегнете воля и посветите времето си на здравословно хранене и физическа активност. Но ако търсите бързи резултати в навечерието на Нова година, ще се наложи да изберете по-строга диета. Вие си го знаете, но все пак да ви припомним – бързите диети не постигат дълготрайно отслабване и обикновено са последвани от т.нар. йо-йо ефект.

Диета „2 дена – 2 килограма по-малко“

Ако сте от жените, които не могат да се мъчат с всекидневен контрола върху храната, ето една проста диета, с която можете да ослабете с 2 килограма за 2 дни.

Вашето дневно меню трябва да съдържа:

  • 100 гр. крехко пилешко или телешко месо;
  • 4 сухара;
  • 4 ябълки;
  • сок от 1 лимон, разтворен във вода.

Можете да ги разпределите както искате, но най-добре е по-голямата част от храната да се приема през първата половина на деня. И не забравяйте,че тази диета се прилага само за два дни, не повече.

Тридневна диета

Във всяко от следните дневни менюта са включени около 800 калории. Това е с 400 калории под минималния препоръчителен дневни прием за жените. Затова е много важно да не прилагате тази диета по-дълго от три дни и да се подлагате на нея, само ако сте подготвени за този тип слабеене. С нейна помощ ще свалите 2.5-3 килограма.

Първи ден

Закуска: едно варено яйце; 1 парче пълнозърнест хляб; 250 гр. краставици и кафе без захар.

Обяд: салата от 1 домат, половин глава лук (по желание), 2 чушки, 1 варено яйце и магданоз. Подправете салатата със сок от ½ лимон, сол и черен пипер.

Вечеря: 150 гр. варено пилешко месо, 1 домат, 1 краставица и 1 сухар. Можете да овкусите домата и краставицата с ½ ч.л. зехтин.

Втори ден

Закуска: 2 филии пълнозърнест, намазани с тънък слой масло; 2 домата и 1 с.л. извара.

Обяд: 150 гр. риба на скара, подправена със сок от лимон и малко сол; салата с 1 краставица и ½ глава лук.

Вечеря: 4 печени ябълки с канела.

Трети ден

Закуска: 300 гр. плодове като ягоди, малини, боровинки, ябълки и авокадо; 250 мл кисело мляко.

Обяд: 100 гр. варено пилешко месо със 100 гр. зеле и 1 домат.

Вечеря: Поставете 100 гр. чушки в малко вода, прибавете ½ ч.л. зехтин и ги сложете на котлона. Когато водата се изпари, я махнете от печката и прибавете 30 гр. варена царевица, малко лук, 200 гр. краставица, магданоз и черен пипер.

Съвети за отслабване

Всяка диета изисква време и енергия. Ако не можете да се придържате към строги режими, при които трябва да внимавате за всяка хапка, ви препоръчваме следните съвети, които ще ви помогнат да възвърнете желаното си тегло преди Нова година:

  1. Пийте много вода - водата има много позитивни страни, тя не съдържа калории и може значително да намали глада.
  2. Не пропускайте закуската - сигурно често сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Това е чистата истина. Ако решите да прескочите закуската, смятайки, че така ще намалите дневния прием на калории, рискувате да по-късно да започнете да чувствате постоянен глад. Богатата закуска ще ви засити за дълго и така ще избегнете преяждането през деня.
  3. Не яжте 2 часа преди да си легнете - яжте по-малко вечер, защото тогава не сте толкова активни. Опитайте се да приемате 2/3 от калориите за деня през първата му половина. Ако не можете да издържите, направете си салата от краставица, която съдържа предимно вода.
  4. Контролирайте големината на порциите – по-добре е да ядете няколко пъти на ден, но малки порции. Не сипвайте много храна в чинията си. Голяма част от хората са свикнали да изяждат всичко, което им се сервира, без значение дали това предизвиква преяждане. Порциите в ресторантите съдържат много повече храна, отколкото ви е потребна. За да не се изкушавате, можете да помолите да опаковат остатъка от храната ви за вкъщи или да я поделите с вашите приятели или партньори.
  5. Движете се - наистина е по-трудно да ходите пеша и да се движите повече, докато навън постоянно вали дъжд или сняг, така че ако искате да избегнете зимното натрупване на килограми, трябва да си намерите някаква активност на закрито. Скачайте на въже, ходете на аеробика или Тае Бо, правете упражнения у дома – възможностите съвсем не са малко.
  6. Бъдете мотивирани - за да не се предадете в борбата с килограмите, трябва да бъдете и да останете мотивирани. Можете да се „съюзите” със своя приятелка, която също иска да отслабне и взаимно да се поддържате. Поставете си реална цел за отслабване, за да не останете разочаровани.
  7. Избегнете емоционалното преяждане – напоследък все повече хора страдат от предпразнична депресия, която доста често се мъчат да излекуват именно с ядене. Най-предпочитаните храни в такива случаи са шоколадът и тестените изделия, които водят до бързо напълняване. Така че ако се чувствате депресирани, трябва да внимавате допълнително за това, което ядете. Винаги, когато посегнете към храна, се замислете дали наистина сте гладни или желанието ви за ядене е породено от лошото ви настроение.