Често в следобедните часове на деня организмът ни внезапно изпитва нужда от нещо сладко. Това е неговият начин да сигнализира, че има нужда от енергия. Но вместо да посягате към вафлите и кроасаните, ви предлагаме да си приготвите освежаващ йогурт с плодове. Дори сладостта му идва от нещо здравословно - нерафинирана тръстикова захар. Захарозата в нея е с цели 10% по-малко, отколкото в бялата захар, и не съдържа химически добавки.

Продукти:

200 г кисело мляко
200 г заквасена сметана
3 с. л. маскарпоне

200 г вишни без костилките
1/2 ч. ч. нерафинирана тръстикова захар
3-4 зърна кардамон 

пресни кайсии и свежи тръкчета мента за декорация

Приготвяне:

Измитите и почистени вишни и захарта се слагат в дълбок съд на умерен огън. Когато сместа се сгорещи, в нея се пуска кардамонът. Бърка се, докато захарта се разтопи, като се внимава да не се смачкат прекалено плодовете. Оставя се да се охлади, след което кардамонът се изважда.

В купа се смесват млякото, сметаната и маскарпонето, докато стане еднородна смес. Добавят се вишните, заедно със сиропа. Пресипват се в кутия с подходящ размер, затваря се и се оставя във фризера. 

Преди да се сервира е добре да се остави за 20 минути на стайна температура. За повече свежест се гарнира с пресни кайсии и стръкчета мента.