Етеричното масло от лавандула може да се използва в кулинарията, но по-широкото му приложение определено е за здраве и баланс. То е сред най-нежните етерични масла, както и едно от най-мощните лечебни средства. Намалява главоболието и тревожността.

Маслото има сложна химически структура и е с над 150 активни съставки, което обяснява неговата ефективност. Лавандуловото масло действа антисептично, противовъзпалително, противогъбично, антидепресантно, антибактериално, детоксикаторно, спазмолитично и антимикробно. 

Снимка: istockphoto.com

  • В България, в чужбина, на къмпинг - къде известните БГ мами заведоха бебетата си на море
  • Всички имени дни през юли
  • ВИП оазис на 600 км от София: Къде си почиват Мат Деймън и братята Лиъм и Крис Хемсуърт
  • Има ли замърсяване в българската акватория на Черно море
  • След предложение на плажа: Никол Шерцингер каза "Да"!
  • Нина Добрев на сватбата на своя приятелка
  • Жоро от "Фермата" 7 организира фолклорен фест в село Градище
  • Топ 3 на най-ефикасните домашни маски за коса
  • Нина Николина на рождения си ден: Голямата ми любов е българският фолклор
  • 10 факта за краставиците, които трябва да знаете (освен че са чудни за салата)

Съставки

  • 4 стръка лавандула
  • 6 бр. лимони
  • 2 капка лавандулово масло
  • 12 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. пчелен мед

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете меда на дъното на каната и налейте водата. Бъркайте с лъжица, докато медът се разтвори. 
  • 2. Капнете етеричното масло. 
  • 3. Изстискайте сока от лимоните и го добавете в лимонадата. Може да сложите и от корите, които трябва да са по-едри. 
  • 4. Прибавете няколко стръкчета свежа лавандула. 
  • 5. Охладете лимонадата преди да я сервирате. 

Втори вариант на лавандулова лимонада вижте тук: