Ако сте привърженици на палео храненето, ви предлагаме рецепта за основно ястие и десерт от Мариана Хаджиева.

Чипс от черен дроб

Черният дроб от пасищни животни е на едно от първите места в пирамидата на лечебните АИП храни. Той е отличен източник на витамини A, D, E, K, всички витамини от В-групата, както и на холин, желязо, фосфор, цинк и селен. Богат е както на протеини, така и на мазнини.



Продукти:
500 г пасищен телешки дроб
2 с.л. нишесте от тапиока
½ чаша АИП мазнина (свинска мас, зехтин или комбинация от двете)
½ ч.л. сол

Приготвяне:
1. Почистете добре дроба от вените и сухожилията. Използвайте дроб, поставен във фризера, за да го нарежете на много тънки парченца (2 – 3 мм).

2️. Поставете дроба в плик, добавете нишестето от тапиока и разтръскайте, за да се овалят всички парченца.

3. Загрейте мазнината. Изпържете парченцата дроб на части за не повече от 1 минута и веднага извадете върху кухненска хартия.

Рецептата за десерт вижте на следващата страница >>

Торта със спанак (Палео рецепта)

Тази торта е въздушна и сочна, с фин аромат на бадеми, ванилия и кокос и с пролетен зелен цвят. Без глутен, рафинирана захар и млечни продукти. Рецептата не е подходяща за елиминационна фаза на АИП, защото съдържа яйца и ядки.


Съставки:

За блатовете:
220г бадемово брашно
40г нишесте от тапиока
40г кокосово брашно
90г кокосова захар
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
400 г спанак
4 яйца
½ чаша разтопено кокосово масло
2 ч.л. екстракт от ванилия

За масления крем:
200 г кокосов тахан
½ чаша твърдо кокосово масло
½ чаша мед
½ кен кокосова сметана
1 ч.л. екстракт от ванилия

За декорация:
200 г боровинки



Приготвяне:
1. Ако използвате пресен спанак, измийте го и го пасирайте в блендер. Ако използвате замразен пюриран спанак, оставете го да се размрази и отстранете излишната вода.

2. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете дъното и стените на 2 форми за торта с диаметър 23 см с кокосово масло. Покрийте дъната им с хартия за печене.

3. Смесете сухите съставки: бадемовото брашно, нишестето от тапиока, кокосовото брашно, кокосовата захар, бакпулвера и солта.

4. Смесете отделно течните съставки: яйцата, кокосовото масло и ванилията. Добавете пюрето от спанак.

5. Смесете течните със сухите съставки и объркайте до хомогенност. Разделете тестото между двете форми и изпечете 18 минути до суха клечка. Оставете двата блата да се охладят.

6. Разбийте с миксер кокосовия тахан с твърдото кокосово масло, докато получите гладък и пухкав крем. Добавете меда и ванилията и разбийте крема още малко на по-ниска степен. Добавете и кокосовата сметана, предварително разбита с миксер.

7. Намажете единия блат с една трета от масления крем. Поставете отгоре втория блат и покрийте тортата отстрани и отгоре с остатъка от крема. Декорирайте с боровинки.

Още палео рецепти вижте тук >>