.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Пушенето на марихуана през бременността може да предизвика параноя и шизофрения у детето

Евгений Милов | преди 16 седмици
Пушене на марихуана през бременността
Снимка: iStock
Жените, които използват марихуана по време на бременността, могат да причинят развитие на психоза у детето си, когато порасне

Бъдещите майки, които пушат марихуана или използват лекия наркотик под каквато и да било форма по време на бременността си, излагат на риск детето си от развитие на психоза на по-късен етап от живота му.

Резултатите са от ново изследване на американски учени Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Жените, които използват марихуана по време на бременността, могат да причинят развитие на параноя и шизофрения у детето си, когато порасне.

"Нашите изследвания показват, че пренаталното излагане на марихуана, след като жената е разбрала, че е бременна, е свързано с известно повишаване на риска от развитие на психоза по време на ранното детство или около 10-годишна възраст", алармира ръководителят на изследването Джеръми Файн, изследовател в университета.

Пушене на марихуана през бременността
Снимка: iStock

Тетрахидроканабинолът (ТНС), или основната психоактивна съставка в марихуаната, може да проникне през плацентарната бариера и да попречи на развитието на плода в майчината утроба.

Използването на марихуана от бременни жени е нараснало с цели 75% между 2002 и 2016 г.

Американският колеж по акушерство и гинекология също препоръча през 2017 г. на бременните майки да преустановят употребата на марихуана.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани във вторник в списание "JAMA Psychiatry", издание на Американската психиатрична асоциация.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?