.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Проф. д-р Ивона Даскалова: Диабетът е наследствен, но и провокиран от начина на живот

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110931125.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
У нас сред хората над 18 години 20% са със затлъстяване и 60% - с наднормено тегло

Проф. д-р Ивона Даскалова е лекар с богат клиничен, научен и преподавателски опит в областта на диабетологията. Ето какво обясни тя за захарния диабет пред читателите на Ladyzone.bg  в Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. 

Захарният диабет е автоимунно заболяване, при което собствените антителата унищожават бета клетките на панкреаса, които произвежда инсулин. Недостигът на инсулин е причина кръвната захар да не се усвоя от организма - "Клетките са гладни, а плуват в глюкоза". Може би броят на хората със захарен диабет се увеличава, защото диабетът не боли и се манифестира, едва когато започнат усложненията. Но, тогава 80% от бета клетките на панкреаса са необратимо разрушени. Научно медицински центрове работят върху бетаклетъчна трансплантация, но все още няма удовлетворяващ успех. 

Автоагресията на имунната система към собствени тъкани, в случая островните клетки на панкреаса, е в резултат на генетично нарушение. Когато се установи за първи път диабет при млад човек, трябва да се изледват 4 антитела:

АТ срещу островните клетки на панкреаса;

АТ срещу тирозин фосфатазата;

АТ анти-глутамат- декарбоксилаза;

АТ срещу инсулина).

Тези 4 маркера носят информация дали захарният диабет е първи тип или втори.  Всъщност, при втори тип диабет не се откриват позитивни антитела. Тогава средството на избор за лечение беусловно е инсулин.

Какъв е рискът за плода на родители с диабет

Аз имам много пациентки с диабет, които родиха здрави деца, някои от тях вече са на по 20 години. Не са отключили диабет, независимо че майките имат захарен диабет. Тогава, когато бащата е диабетик, процентът на онаследяване е по-висок, отколкото, ако майката има диабет. Когато пациент с диабет иска да има дете, разбира се, че може. Но, не е препоръчително, когато и двамата родители имат захарен диабет тип 1, ако искат да имат здраво поколение. Защото при двойна обремененост, плодът е застрашен в по-голям процент да се разболее от диабет. Разбира се, майката или бащата с диабет, които искат да имат дете, трябва да бъдат с добър контрол на кръвната захар (в нормогликемия) и при създаване на детето. 

Продължава с диабет от затлъстяване и профилактика>>>         

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?