ONE ARCHITECTURE WEEK и artnewscafe отправят покана да възобновите заедно една забравена пловдивска традиция и да направите лятото си в града на тепетата още по-приятно. На 2 август (тази неделя) от 18 ч. между Пешеходния мост и този на Панаира (бул. "Марица" 104), ще се състои официалното откриване на "Плажът на Марица". 

Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември месец ще имат възможността да се насладят на музикални изпълнение на отворена сцена, работилници, лекции, дебати и филмови прожекции. За музикалното оформление на тържественото откриване, с фънки бийтове, ще се грижи DJ Gudel, а за студени коктейли ще се погрижат барманите от artnewscafe.

Проектът "Плажът на Марица" цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани – първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати през 1882 г. Оттогава няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и се превръщат в предпочитани места за прекарване на свободното време на пловдивчани.

След 70-те интересът към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката освен дузина местни рибари. За близо 50 години, да идеш на плаж край Марица е било свързвано с понятието"густо".

Век по-късно, екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще остане на място от 2 август до 30 септември 2015. - амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

Темата на тазгодишния международен фестивал за архитектура - ONE ARCHITECTURE WEEK, който ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив, е ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на града.