Галерии, музеи, къщи и арт пространства показват нощните си лица на 14 май, в поредната Нощ на музеите и галериите. Местата няма да са нито с нощници, нито с нощни шапки, а напротив – с отворени врати, обляни в светлини и звуци.

Къде може да отидете, ако не ви се спи?

В Европейската нощ на музеите и галериите може да посетите повече от 60 места на изкуството и култура. И вместо с хляб, да се нахраните със зрелища. За да не се изгубите в морето от инициативи, LadyZone селектира за вас най-интересните места и предложения.

  • В Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН на 14 май, от 16:00 ч. ще бъде открита изложбата на Браян Бейти „Творения на светлина. Изкуството на резба върху яйце”. Ще бъдат представени филигранни резби и гравюри върху черупките на различни по размер яйца – от пъдпъдъче до щраусово. Специално за гостуването си в България Бейти създава резбовани щраусови яйца с източноправославни кръстове, с българския национален герб и емблематичната за страната ни българска роза. Специалната изненада за посетителите на Националния етнографски музей е фотошоуто „Ретро” от 20:30 до полунощ. То ще представи най-старите фотографии от архивите на музея от началото на ХХ в.
  • В Националната художествена галерия можете да видите изложбата за съвременна японска фотография „Да уловиш духа”  и експозицията „Тръни и рози” – част от произведения, включени в програмата на Биенале за хартиено изкуство 2011.
  • В Национална галерия за чуждестранно изкуство от 19:00 ч. в залата за гостуващи изложби ще се открие изложбата „Хартиен арт фест 2011”. В 19:30 ч. пък като част от експозицията „Японско изкуство Укио – е” ученици от 18 СОУ от паралелката с преподаване на японски език ще показват на посетителите как да си изработят оригами. Следвайки източната вълна, от 21:00 ч. ще има изпълнения на ситар и табла, песни  на бенгали и санскрит и демонстрации на индийско традиционно облекло.
  • Химията не е само скучен предмет в училище. Това ще докажат студенти и преподаватели от Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” с химическо шоу в Националния политехнически музей от 19:45 ч. Романтиците  пък могат да наблюдават звездите от покрива на музея от 21:00 ч.
  • Пътува ли ви се до Киргизстан? Можете да го направите чрез фотоизложбата „Неизвестният Киргизстан – пътешествие в ничия земя” в Национален музей „Земята и хората”.
  • Да не забравяме и най-малките. От Регионалния исторически музей в Благоевград специално са помислили за децата. От 16 до 18 ч. в „Музеен детски кът” ще се проведе детско прет-а-порте на праисторически дрехи и накити.
  • В Регионалния исторически музей в Бургас от 18 часа може да се включите в проекта „Да изтъчем заедно една българска черга”.
  • Сигурно на никого не му се влиза в затвора, но ако става дума за затвора музей във Велико Търново – май ще е доста забавно. От 19:00 ч. всички гости ще могат да влязат свободно в затвора музей, да разгледат експозицията, да се снимат в килиите и новооткрития  кабинет на директора на затвора.
  • В Регионалния исторически музей във Враца от 10:00-16:00 ч. ще се представят техники за обработване на семена (стриване в каменни мелници, омесване на брашно, печене на хляб върху каменни плочи и дегустации) от едноделно зърно, използвано през новокаменната епоха.
  • В Регионален исторически музей в Кюстендил от 15:00–21:00 ч. може да си направите  фотосесия с облекла от фонда на музея или да обиколите с файтон парковото пространство на двора му.
  • В Мадан в пещерата Шаренка от 21:00 ще се насладите на музикалната програма „Песента в сърцето на пещерата” с участието на рок група „Микроб” и фолклорни изпълнители към НЧ „Иван Вазов 1999”.
  • В Художествената галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик 16:00–17:00 ч. могат да ви научат да свирите на най-древния и просто устроен музикален инструмент – австралийското диджериду.
  • В Перник в Подземен минен музей от 18:00 ч. ще има атракционна програма под наслов „Мистерии в старите рудници” .
  • Русенската художествена галерия ще посреща гостите си в 22:00 часа с тибетски танци с маски.
  • За да разгледате Регионалния исторически музей в Стара Загора трябва да сте хитри и досетливи. Защото от там са ви приготвили гатанки. Играта започва в 19:00 и завършва в полунощ. На касата ще получите талон с гатанка, чийто отговорът ще ви заведе до следващия обект за посещение. Там ще получите друга гатанка. За всеки, събрал всички талони с гатанки, ще има награда на последния обект.
LadyZone ви пожелава приятно не-спане на 14 май!