Знаете ли, че в движението на горните и долните клепачи участват 44 мускули, с помощта на които се извършват около 10 000 премигвания дневно. Това ги прави един от най-натоварените органи в цялото човешко тяло. Още повече, че телесната тъкан, от която са изградени клепачите и кожата около очите е два два пъти по-тънка от тази на лицето. Друг негативен фактор е липсата на мастни жлези. Затова тази област е толкова деликатна и уязвима и никак не е чудно, че тя най-лесно реагира на стреса, на външната среда, умората, недоспиването и UV-лъчите.

Да започнем с бръчките

Многобройните агресивни въздействия на околната среда – неблагоприятни външни условия, цигарен дим и т.н. са сред основните виновници за появата им. Кожата около очите изтънява, губи еластичността си, а пък неперкъснатите мимики, от своя страна, с времето все повече допринасят за образуването на така омразния пачи крак.

Тъй като фините бръчици стават забележими още в ранна възраст, е хубаво да започнем третирането им с мек хидратиращ крем за околоочния контур към 24-25 години. Поради засиленотото агресивно въздействие на външни дразнители, като замърсения градски въздух, цигарения дим и т.н. някои дерматолози дори позволяват включването му към дневните ни козметични процедури дори преди тази възраст, но не по-рано от 20 години.

Да изгоним тъмните кръгове

Независимо от липсата на мастни жлези, в зоната под очите концентрацията на кръвоносните съдове е доста висока, което е и причината за по-тъмния оттенък. Колко наситени ще бъдат сенките около очите зависи от тена. Колкото по-тъмен е той, толкова по-често и по-рано се появяват тъмните кръгове. Какво е решението – лягайте си по-рано, Необходимото време за сън не бива да бъде по-малко от 8 часа. Според специалистите сънят преди полунощ е най-здравословен. Не забравяйте преди сън да нанесете най-подходящия за вашата кожа продукт за околоочната зона.

Да се преборим с подпухването и торбичките под очите

Подпухването и торбичките под очите обикновено са огледало на вредните навици – солени храни, пушене, алкохол недоспиване. Поради забавяне кръвообръщението и циркуацията на лимфния поток в околоочната зона през нощта се задържа повече течност. Решението – слагайте околоочен продукт с леко потупване в посока от вътрешния ъгъл на горния клепач към външния и обратно – от външния ъгъл към вътрешния на долния клепач.