Обръщали ли сте внимание колко на пръв поглед ненужни елементи има по дрехите? Като например – хоризонталните илици на мъжките ризи на втората прихлупваща копчетата текстилна ивица, металните капси на дънките и джинсите и т.н. Последните сме свикнали да не ги забелязваме или просто да не им обръщаме внимание. Такъв е дизайнът и точка. Но някога те са имали конкретна цел.


За какво служат металните капси на дънките?

През 1853 г. Леви Щраус започва да произвежда гащеризони от дебело платно, което се използвало за палатки, за американските златотърсачи. Когато запасите от този материал свършили, започнал да използва по мек син плат от френския град Нима (оттук и името му - de Nimes (деним). Оказало се, че този плат не е толкова здрав и когато инструментите и парчетата злато, сложени в джобовете, натежавали, панталоните бързо се късали. Около 20 години решение на този проблем така и не се намирало. До 1872 г., когато се появил Якоб Дейвис. Той поставил на слабите места медни нитове, които се използвали за конските сбруи. Те съществено удължили живота на панталоните. Дейвис искал да патентова изобретението си, но не успял да събере нужните 68 долара, за да плати патента. Затова се обърнал към Леви Щраус с предложение да си поделят сумата.

Така на 20 май 1873 г. Щраус и Дейвис патентовали правото си да произвеждат панталони с метални нитове по джобовете. Само през първата година били продадени повече от 21 000 чифта дънки и дънкови якета.

Занитването на джобовете продължило да се използва до 1941 г. Този метод бил забранен лично от президента на компанията Уолтър Хаас, тъй като, докато седял до камината, металът доста се нагорещил и той се изгорил. Според някои слухове нитовете на задните джобове били премахнати и защото оставяли петна по столовете.

Чак през 1947 г. се завърнали отново на мястото си върху предните джобове. На задните и досега Levi's използват шев тип зиг-заг с 42 бода. Други марки оставят металните капси дори на задните си джобове. Днес, когато в джобовете на дънките си рядко носим тежки късове самородно злато, капсите остават само като декоративен елемент.