Гладстонската чанта или известна още като докторската чанта някога е била използвана за чисто прагматични цели, както можете да се досетите – най-вече от мъжете доктори, за да им помага по време на работа. Днес тя е стилен завършек на всяка дамска визия – практична, но стилна, изчистена, удобна и ненатрапчива.

Как се появява докторската чанта?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Докторската чанта се появява през 19 век като по-лека и удобна алтернатива на куфарчето. Нарича се още гладстонска чанта, защото е от времето на Уилям Гладстон. Как получава второто си название, докторска чанта, сами можете да се досетите. И в интерес на истината не само доктори са я използвали, за да улеснят работата си – от нейните удобства са се възползвали и водопроводчици, адвокати, електротехници.

Най-важното нейно качество са компактните размери, на които са разчитали различните професионалисти, а в случай на нужда по време на пътуване, благодарение на обема си, е успявала да побира и по-важните тоалетни принадлежности и дрехи.

През 2012-та докторската чанта прави своето триумфално завръщане
Тази година докторската чанта се завръща на модния подиум. Показват ни го дизайнери като Луи Вюитон, Версаче и Валентино, които изключително наблягат на тези модели в своите колекции за годината. Така че ако искате да сте актуални – това е моделът на 2012 година, както за дамите, така и за джентълмените.

Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Най-важното й качество, както споменахме вече са нейните компактни размери и в същото време обем. Така успешно единия ден можете да отидете на работа с пълна чанта с документи и папки, а на другия да решите, че ще пътувате до съседния град за ден-два.

Снимка: GettyImages/Guliver Photos