20-те години на XX век – епохата на джаза, романите, разкрепостеността и бохемията. Времето на Фицджералд, Чарли Чаплин и Коко Шанел. След по-малко от две седмици отново навлизаме в 20-те. Какво можем да вземем с нас в новото столетие, какво си струва да запомним, към какво да се върнем? Гид в това пътешествие е доц. Яна Костадинова, преподавател в катедра „Мода” на Националната художествена академия.

Снимка: Getty Images

В България били ли сме на една вълна със Западния свят? Ако, да кажем, се върнем в 1925 г. и срещнем дама на ул. „Граф Игнатиев“ в София – как ще изглежда тя?

През 20-те години в българската дамска мода (подобно на световната) се налага нов силует “La garconne”, който категорично скъсва с предишната “S”- образна линия. Модната дама от софийските улици притежава момчешка грация. Това диктуват законите на модата, които са по-силни от личните убеждения и от персоналния вкус. Жените искат да изглеждат по-млади, за това предпочитат младежкото, спортно облекло и кокетно използват най-характерното в тоалета на младите момчета. Талията не се подчертава и е поставена ниско на ханша. Големите „пространства плат” се оживяват с богати български шевици. Въобще Изтокът, Ориентът и нашето народно творчество със своите пъстри килими, тъкани и стилизирани орнаменти са неизчерпаем източник на идеи. Всяка жена, която иска да бъде модно облечена през есенния и зимен сезон трябва да обръща внимание не само на кройката и материята, но и на украшенията. На първо място сред тях е кожата. Ревери, яки, маншети, биета от кожа изглеждат оригинални към младежката линия на спортния костюм.

Снимка: Getty Images

Можете ли да посочите 3 любими артикула в стил 20-те – аксесоар, дреха или нещо друго, което е актуално и днес?
На първо място бих поставила “малката черна рокля” на Шанел, задължителна за всеки дамски гардероб. На второ място са дългите обици и брошки, поставени на стратегическо място. И на трето място бих поставила малките, плоски чанти, украсени с множество блещукащи кристали.

Коко Шанел
Снимка: Getty Images

Има ли в модата от 20-те евъргийн, който ще е актуален и през следващите 100 години?
Малката черна рокля на Коко Шанел ще пребъде през следващите поне 100 години. Това е дрехата, която не е подвластна на никакви модни тенденции и остава завинаги в своята семпла, класическа форма, паметник на съвършена мисъл и гениалност.

Повече за духа и стила на 20-те години научете от материала на Мария Аладжова за btvnovinite.bg: