Дефиле на Николета Лозанова и дъщеричката й Никол, облечени в тюркоазени рокли, беше красивото начало на Sofia Fashion Week. В рамките на събитието ще бъдат представени световни марки и брандове с представителства в България, дизайнери и модни къщи от България със специални облекла за абитуриенти, млади дизайнери и нови лица от българската модна сцена и висша мода от топ дизайнери от България и Европа.

Снимка: Иван Йорданов

Черна обувка с цветни пискюли стъпи на подиума първа, за да представи ексклузивната колекция пролет-лято 2016 на Cesare Paciotti. Елегантни, извити на висок ток линии и цветове в тревисто зелено, патешко жълто и сребърно бяха основните акценти при жените. Старо злато, черен лак и дебели платформи пък стояха приятно на мъжките стъпала.

Невероятно настроение създадоха малките модели на Bapa Kids, някои от които дефилираха за първи път. Сред тях беше и малката Марая – дъщерята на певицата Мария Гущерова. Децата показаха феерични момичешки рокли в черно, пастелно кафяво и бяло.

Снимка: Иван Йорданов

Отново сребърно беше показано и при моделите на ALL U Re. Един от основните трендове, които марката утвърждава за сезон пролет-лято 2016, е комбинацията къси панталонки и сако/яке.  Залагайки на непреходните традиции, ефирните, потрепващи материи бяха щампирани с геометрични форми в черно и бяло. Нещо ново, което със сигурност ще носим това лято, са гащеризоните с изключително широк пола-панталон в долната част.

Дизайнерът Осман Озун лично присъства на представянето на колекцията на Carducci, за да изненада приятно със своя  ексцентричен тревистозелен косюм на дребни рози. При мъжките модели се утвърждават дължини на панталона до колълчето. Нетрадиционна, но доста приятна идея, има и при аксесоарите – реверите на саката са с малка бутониера, фишу в джоба и папийонка. И ако мислите, че изглежда натруфено – бъркате. Макар детайлите да изглеждат привидно много, всъщност се комбинират добре и правят приятно впечатление на окото.

При ръчно изработените дрехи на Lilian Edwards също има нов елемент, който считаме не само за особено красив, но и силно атрактивен за лятната визия на всяка жена. Роклите са с тънки, кръстосани на гърба презрамки, и широк набор, който позволява в задната част да се полюшват предизвикателно. На секси загорелия гръб от летните лъчи ще му отива точно това!

Ексклузивната колекция на Dirk Bikkembergs показа колко добре ще изглеждат в сезона пролет-лято 2016 г. мъжете в червено и тъмносиньо. Спортно-елегантна – това е визията, която утвърждава марката.

Снимка: Иван Йорданов

Раниците се завръщат с особена сила този сезон. Те ще бъдат един от най-често използваните аксесоари това лято. Не само защото са удобни, а защото и могат успешно да се комбинират с дрехите за постигане на една цялостна атрактивна визия. Achilleas представиха колекция от аксесоари, при които доминират етно елементите – шевици, пискюли при бижутата, шаловете и чантите. А какво би бил един сезон пролет-лято без красиво пончо на цветя, което можем да наметнем небрежно върху банския и да закопчаем само с едно копче?

И като стана дума за бански – Vilerbrequin обличат мъжете в бански на костенурки. Звучи леко откачено, но защо пък не? През лятото всички трябва да си дадем малко повече свобода, нали?

Пикантният завършек на първия ден от Sofia Fashion Week беше сборното ревю на бельо. Provoke провокира с модели в бордо, атлазено, комбинации 2 в 1 от тънки прашки и дантелени бикини и прорези, очертаващи секси дупета.

Моден бонус
Тънка опашка на тила, завързана с кичур от косата, или свободно падаща грива – това бяха прическите, с които дефилираха манекенките в първия ден от модната седмица. Следвайки тази тенденция, ни очаква едно много небрежно, леко и естествено случващо се лято.