Младата дизайнерка Диляна Матеева представя новата колекция “Lady’s rules” („Женски правила“) за сезон есен-зима 2019-2020. Предложенията на Art.Look са вдъхновени от двете французойки Олимпия дьо Гуж* и Симон дьо Бовоар** – писателки и силни дами, борещи се за равноправието на жените.

В новата колекция на модния бранд “Art.Look” правят впечатление вталените палта и сака с изчистени силуети. Те леко наподобяват мъжката линия и символизират силата на жените. Други от предложенията на дизайнерката са А-симетрични. Включени са и елементи заимствани от конструкцията на роклята. Материите са мек кашмир, фина вълна и памук.

Снимка: Оми Чоудури и Атакан Узун



В “Lady’s rules” е поставен акцент върху панталоните и гащеризоните с прав или разкроен силует. Те дават свобода и комфорт на движението по време на „битките“ с ежедневните ангажименти, като същевременно излъчват женственост. Ясно личи свободата както на разкроената, така и на правата пола. И този път в колекцията на Диляна Матеева присъстват характерните за нейния дизайнерски почерк ръчно рисувани женски лица върху някои от саката, гащеризоните и роклята.

Снимка: Оми Чоудури и Атакан Узун

За предложенията си за сезон есен-зима 2019-2020 дизайнерката е заложила на скромна гама от цветове – бежов, бял, син и червен. Базисни са цветовете на френското знаме. Комбинирани са материите кашмир, вълна, еко кожа и памук, които придават женственост, класа, лекота и комфорт. Колекцията съчетава практичност и елегантност с бунтарство и свобода. Непокорството на женската природа се забелязва дори и в по-деловите аутфити, в които класическата визия е изместена от ръчни рисунки, изкривени линии на силуета, драперии и контрастиращи цветове почти във всяка дреха.
Снимка: Оми Чоудури и Атакан Узун

* Олимпия дьо Гуж е писателка от 18 век, основала свой театър в Париж и активистка на женската еманципация в периода на Френската революция. Борба, заради която свършва на гилотината.

** Симон дьо Бовоар е писателка и активистка за женските права, живяла два века по-късно от дьо Гуж. Заедно с още трима писатели, сред които и Сартр, тя основава списание „Тан модерн“, а през 2008 г. в нейна чест е учредена наградата „Симон дьо Бовоар за свободата на жените“.

Диляна Матеева е завършила магистратура през 2016 г. в Националната художествена академия, специалност „Мода" и „Изобразително изкуство" в СУ „Св. Климент Охридски" през 2013 г., степен бакалавър. Представяла е свои дизайнерски творения по покана на проф. Любомир Стойков по време на събитията на Академията за мода – „БГ модна икона 2016“, Golden Fashion Party 2016, „БГ модна икона 2018“, „Златна игла 2019“, “Summer Fashion Party 2019”, както и в рамките на Sofia Fashion Week есен-зима 2016-2017 и 2018. Младата дизайнерка е и първият български участник на Athens Xclusive Designers Week (седмицата на модата в Атина). Възхищава се на елегантния, изчистен и запомнящ се стил на Кристиан Диор и Ив Сен Лоран, както и на съвременната дизайнерка Роксанда Илинчич. Работила е като асистент на световно известния фотограф на „Вог“ (Италия) – Оми Чоудури (Omi Chowdhury). Заедно с него е снимала фотосесия на дизайнерката Ирини Андрикопулу за „Вог“ (Италия) и фотосесия на носителя на „Златна игла“ – Светослав Колчагов, за списание „Deux magazine", където младата дизайнерка има публикувани и няколко статии.