Изтриваме силния грим от лицата и прибираме балните дрехи в гардероба, а в съзнанието ни кънти последното броене до 12, смесено със стотното повтаряне на рефрена Един нераздееееелен клаааас. Онова вълнуващо и така очаквано събитие, отнело месеци подготовка, е... отминало. И още преди да сме осъзнали, че 12-годишното обучение е свършило и е оставило голям отпечатък върху нас,  трябва да решим накъде да поемем оттук нататък. На прага на живота всички имаме мечти и именно след бала у нас се появява истинското вълнение дали ще успеем да ги сбъднем.

На кръстопътя се събират няколко житейски улици.



Улица "Към ученето"

Искате да продължите образованието си и вече сте насочили интересите си в дадена област? Именно след бала е точният момент да продължите да учите здраво, както го правихте за класните в края на срока. Но този път ще се учи за кандидат-студентските изпити. Е, ще е малко по-трудно, но  пък и различно - без всички онези предмети, които са ви били така досадни в училище. Университетът е мястото, където можете да превърнете интересите си в квалификация.  А  тя ще ви даде възможност за по-добра реализация.

Улица "Практика"

Уморили сте се от учене в гимназията,  не ви се ходи в университет и искате да започнете да работите? Смяната на класната стая с работно място е може би по-добрият вариант, отколкото да ходите с нежелание на всяка лекция и да не виждате никакъв смисъл в положените усилия за изпит. Работата ще ви научи как се случват нещата на практика, а след време, кой знае, може желанието за издигане в професията да ви  върне към ученето.

Улица "Работа сутрин, над учебниците вечер"

Искате да продължите да учите, но и да работите? Да... университетът ще поддържа връзката с ученето, а  работата ще ви покаже света на възрастните. Този вариант несъмнено ще ви направи по-самостоятелни, най-малкото защото ще разполагате със собствени парични средства. Да работиш и да учиш едновременно не е лесно, тъй като ангажиментите са много и времето почти никога не стига. Но този вариант ще ви помогне да се научите да бъдете по-организирани и отговорни.

Улица "Нови хоризонти"

Искате да натрупате знания и опит, да имате повече приятели и колеги, но не какви да е, а интернационални? Това, което търсите, може  би е специалност в университет в чужбина. Образованието зад граница не само ще ви подготви в дадена област, то ще ви даде възможност да научите и чужд език по най-добрия начин – с конкретен опит. Ще се  срещнете с нови и различни хора, ще опознаете различни култури и нрави. Смяната на културната среда разчупва начина на мислене, развива една по-реална представа за света извън пределите на родината, разширява светогледа, прави ви космополитна личност..

Улица "Презареждане и пътуване"

Ако още не сте ориентирани какво искате да правите занапред, можете просто да си вземете почивка след бала. Тя несъмнено ще ви помогне да обмислите възможностите, да си поставите съответните цели и да намерите пътя към осъществяването им. Ако имате финансовата възможност - попътувайте. Обиколете различни страни, открийте себе си.

Какъвто и избор да направите, пътят след бала е един – този на живота. И всички тръгваме по него, забързани и леко объркани, но устремени и ентусиазирани в желанието си да се докажем -  най-вече на себе си.  Хванете този път, търсете щастието във всичко, което правите, и сбъднете мечтите си.