Идеята на дизайнерката Анна Булус е да рециклира дъвките в различни предмети, като заедно с това улиците станат по-чисти. След цигарите дъвките са вторият най-разпространен уличен отпадък. Знаете, че дъвките често се озовават на улицата и залепват досадно за подметките ни...

Скритият потенциал на сдъвканите дъвки
Булус открива, че дъвката подлежи на рециклиране. Една от химичните й съставки е синтетичния каучук – вид полимер, подобен на пластмаса. „Това се нарича полиизобутилен - обяснява Анна - същите неща, които се откриват във вътрешната част на велосипедната гума.“  Той се получава от нефтохимични продукти, които са рафинирани от изкопаеми горива, като суров петрол. Ето как дори сдъвканата дъвка има потенциал да бъде материал за друг потребен продукт.

Кошче за дъвки (от дъвки)
Част от стратегията за събиране на употребените дъвки е поставянето на специално създадени кошчета за тях. Анна Булус създава яркорозови кофи във формата на мехурчета, специално предназначени за изхвърлянето на дъвки. Тя ги нарича Gumdrop, а самите те са направени от рециклирана дъвка. До всяко кошче има обяснително съобщение, че всяка събрана дъвка ще бъде превърната в нещо ново.  Освен това, дизайнерката създава малки контейнерчета, в които хората могат да събират дъвките си - Gumdrop On-the-go. Те са едни яркорозови и практични ключодържатели.

Снимка на Gumdrop On-the-go

От университета Winchester (Обединеното кралство) първи подкрепили проекта на дизайнерката. В кампусите там живеят и работят около 8000 души, а поддържането на чистота не е лесна задача. Тази стратегия има двойна насоченост – не просто рециклира, а и възпитава. Университетът поставя 11 от специалните контейнери на Анна и разпространява посланието, че гумата може да се рециклира. Отговорният подход към начинанието, би донесъл на студентите стотици чаши за кафе, произведени от дъвки. Целта е хората да свикнат. 18 месеца по-късно се забелязва спад в отпадъците и идеята се разширява. Летище "Хийтроу" също е провело тримесечно изпитание, което отново довело до забележимо подобрение – спестило е 6000 лири за почистване на летището. Оказва се, че рециклирането на дъвките, може да превъзпита хората...

 

 

Производство от... сдъвкани дъвки
Предизвикателство за Анна е да намери индустриални партньори, които желаят да рециклират употребяваните дъвки. В крайна сметка рециклиращият завод в Worcester става нейн партньор в начинанието. Там съдържанието от кошчетата за дъвки се приема и филтрира от нежелан материал (като хартия или сладка обвивка). После се смила на парчета и се комбинира с други рециклирани пластмасови полимери. Пропорцията варира, но всеки нов продукт, съдържа най-малко 20% дъвка. Сместа, съдържаща старата дъвка, се поставя в машина за леене под налягане. Тя се нагрява и се изхвърля като паста, която може да се моделира, докато се охлажда.

Проектът на Анна получава финансова подкрепа от Wrigley - един от най-големите производители на дъвки. Излишният материал от фабриката в Плимут също се дарява за рециклиране.

Дъвки Wrigley

 

„Сдъвканите“ продукти
В сайта на на проекта Gumdrop можете да си поръчате: линии, моливи, чаши за кафе, гуми за триене, гребен, кутия ... Gumdrop изработва дори ботуши и обувки.

 

И всичко това е произведено от нечия дъвка! Естествено, на хората им се налага да отделят малко време, за да се приспособят към това, че чашата им е била в нечия уста. Е, у нас едва ли скоро ще стигнем до там да рециклираме дъвки, но е хубаво да знаем за вторият им живот...