В света на модата е трудно да станеш икона. Това обаче не важи за Роберто Кавали... Без него? Едва ли!  На родна земя дори вече можем да срещнем хора, които носят неговото име... е, вероятно с далеч по-ограничени възможности в сферата на модното изкуство.  Нека видим какво е интересното за модния гуру Кавали... или с други думи с какво той е допринесъл за модния бизнес...


Накратко за живота му и ще нещо
Снимка: GettyImages/Guliver PhotosВсеки има своята история. Тези, които разчитат тя да бъде написана от съдбата, докато ядат семки пред телевизора и сменят канала по време на рекламите, за да не „скучаят”, едва ли ще се превърнат в световноизвестнни дизайнери, писатели, певци или... в Роберто Кавали.  Той от своя страна не е чакал мечтата му да се сбъдне, защото си е пожелал това, виждайки падаща звезда. Е, неоспорим факт е, че не всеки е имал късмета да се роди в Италия, но въпросът в крайна сметка е в таланта. Този талант все още поддържа в прекрасна форма 71-годишният творец, който между другото, противно на всеобщото вярване, че мъжете дизайнери са с меки китки, има щастлив брак с красивата Ева Дюрингер – участвала и печелила редица конкурси за красота. Как ли е да си омъжена за дизайнер? Късметлийка!  Преди да удари джакпота с красавицата, Роберто здравата се е потрудил  в професионален план. През 70-те години на миналия век създава революционна технология за печат върху кожа и започва да прави пачуърк от всякакви материали. На 30-годишна възраст той вече е горд съставител на модна колекция. Първият си бутик пък отваря в Сен Тропе. От там нататък всичко е ясно – кариерата му достига своите световни върхове. Кавали не спира да изненадва аудиторията през цялото си творчество. Едно от най-впечатляващите му изобретения са дънките, обработени с пясък. Друго, с което е допринесъл за занаята са дънките с ликра. Да! Отново негово дело. Той въвежда и рисуването с лазер върху тъканите.

За стила и природата
Кавали не е от онези дизайнери, които се придържат стриктно към класиката в облеклото.  Той по-скоро е от онези, които залагат на различното, секси и предизвикателно облекло. В същото време обаче не изневерява на стила си. Почти няма човек, който да познава работата му и да не може да разпознае негово творение. Щампован дънков плат, инкрустации върху кожа, брокат и животински щампи са само част от неговите колекции. За него са характерни екзотичните рисунки и страстта към деликатното подчертаване на женската красота. Неее, не нежната половина, а онази еротичната, горещата… пареща женска сексуалност. Неговите модели са изключително близки до природата – свежите цветове, земните тонове, фееричните визии, естествените коприни и шифон... На негови ревюта можем да се докоснем до пъстроцветната и дива Африка. В тоалетите му се разливат пера от птици, змийска кожа и елементи на животинска козина. Не е чудно и че присъстват вечерни рокли от деним – материя, която е прието да се използва за ежеднвени облекла.

Снимка: GettyImages/Guliver Photos
Индийската актриса Сонам Капур в дрехи на Кавали


Кой се облича с Кавали?
За жалост не всеки може да си позволи този лукс. Е, поне можем да взимаме пример… в крайна сметка имитацията е най-висшата форма на ласкателство. Нека не се отчайваме – все ще успеем да заделим някой лев да си купим поне една разкошна рокля от "жива" коприна. Тези, които могат да се похвалят с притежанието на някои от моделите на дизайнера са звездите. Не, не онези в небето – те са си красиви и така, а и самият Кавали черпи вдъхновение от небесния безкрай. Това са онези звезди, които “греят” на телевизионния екран. С тоалети на твореца можем да видим Холи Бери, Кристина Агилера, Черил Коул, Тина Търнър, Шер, Мадона, Синди Крауфорд, Дженифър Лопес, Наоми Кемпбъл и много други. Благородно им завиждаме!

Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Наоми Кемпбъл по време на ревю на Кавали

Какво обича Кавали?
Освен страстта към дрехите и женската красота, Роберто има слабост и към киното. Казват, че тази страст граничи с мания. Той създава своите колекции и ги представя така, сякаш снима филм. Дизайнерът споделя, че ревютата му са като по сценарий – първо дава име на колекцията, после измисля героите и решава кой цвят, материя или десен ще играе главната роля.

Какво предлага Кавали?
Разнообразие, стил, красота…  линия за вечерни облекла, младежка линия Just Cavalli, аксесоари, парфюми, лейбъл за мъжки облекла и специална линия за деца Angels.

Снимка: GettyImages/Guliver Photos
За почитателите на екзотиката и природните красоти, дрехите на Роберто Кавали са точният избор. Пера, леопардови щампи, камъни във всякакви цветове, коприна, шифон, кожа, деним… изборът е ваш!