Тя се казва Диана Станчева, на 33 години е и живее в София. Идва от Града на тепетата, Пловдив, където е прекарала детството си и тийнеджърските си години. В столицата я води стремежът и искреното желание да се занимава с продажбата на платове – страст, която наследява покрай семейния бизнес. Сега тя е собственик на магазин за платове Texhouse, който й носи удовлетворение от работата и неимоверно удоволствие. Любовта към модата се заражда в нея още от детските й години, когато с любопитство наблюдава как парчетата плат се превръщат в приказни тоалети. Споделя, че работата е интересна, свързана е с много пътувания, като най-често и приятно е пътешествието до страната на модата – Италия. Там тя намира богато разнообразие от материи, като предпочита и залага на естествените, и се информира за актуалните модни тенденции за всеки сезон.

Кои са актуалните цветове и материи за пролет-лято 2012?
В тазгодишните си колекции големите модни дизайнери като D&G, Etro, Missoni, Pucci, Escada, Roberto Cavalli залагат на флоралните и фигуралните мотиви. Цветовете са свежи, разнообразни, като силен акцен поставят на оранжевото в светлите му нюанси, коралово розово, цвят иглика, патладжан, ярко зелено, червено, бонбонено розово, топлите земни тонове и естествения цвят на лена. Акцентът пада върху щампите – плодове, зеленчуци, пеперуди, цветя, геометрични фигури. При материите основни са естествените – коприна, лен, деним, памук, рафия, шифон. Дантелата е изключително модерна за сезона, като се среща както като акцент, така и като основа на тоалета.

Модерната визия за сезона е...
Леко широките къси панталони, както от памучни, така и от копринени материи в комбинация с класическа тип мъжка риза. Запазва се миналогодишната тенденция на дългите и ефирни рокли, но се срещат и в по-къси варианти. Що се отнася до дългите панталони, елегантният прав силует е по-често срещан, отколкото прибраният крачол, тип цигара. Блузите са по-свободни, от меки и удобни материи.

Как да се грижим за естествените материи?
Всичко, което е естествено, се поддържа по-трудно, но усещането от допира до кожата е несравнимо – те я галят, позволяват й да диша. Това разбира се не означава, че ще трябва редовно да посещавате химическото. Ако сте запознати с особеностите на материите, можете да се грижите за повечето от тях и у дома. От гореспоменатите, само рафията прави изключение – само химическо почистване. Това е много интересен и нов еко плат, който се прави от кората на конкретен вид палма, наречена рафия. Големи дизайнери като Alexander McQueen и Moshino напоследък я превръщат в дълги поли, сака, манта и якета.

Естествената коприна се пере на ръка с хладка вода, без препарати, най-много с омекотител, не се изстисква и се изплаква нежно. Направи ми впечатление на едно от посещенията в Италия, че всъщност има специален препарат за деликатни материи като коприната. Има ги и тук, ако не ги намерите по магазините, можете да поръчате през интернет. За шифона важи същото – той е разновидност на коприната. Памукът, денимът и ленът се перат в пералня, но се свиват при висока температура, затова трябва да внимаваме с градусите – не повече от 40.

Какви са предимствата на шиенето пред конфекцията?
Сред хората се разпространява една голяма заблуда, че шиенето излиза по-скъпо от готовата дреха. Да вземем за пример дизайнерските платове. Много дизайнери имат следната практика – материалите, които остават в излишък след ревютата се пускат по магазините в суров вид. Ако си закупите такъв плат и дадете да ви го ушият, ще видите, че цената е наполовина на тази на готовата дреха от бутика. Същото важи и за другите материи, както и за немарковите такива. Имате свободата да творите, да измисляте сами тоалети, да съчетавате материи, да бъдете оригинални.

Харесва ми ризата ти. Би ли ми казала, колко от плата ще ми е необходим за такава и колко ще ми струва с шиенето?
По принцип се взема дължината на блузата и ръкава. Това зависи от желаната дължина на дрехата. Ти си приблизително 1.65 см. Препоръчвам ти за дължина на основата да си предвидиш около 60 см., като широчината на плата обичайно е 140 или 150 см. За ръкава по стандарт се вземат 60 или 65 см. Общо ще са ти необходими около 130 см. Платът е марков, естествена коприна е и цената му е 120 лв. на метър. Дотук сумата е 156 лв. Шивачите нямат точно фиксирани цени, но средно за шев на такъв тип риза вземат между 30 и 80 лв. Аз си я уших за 60 лв. Ако те пратя при моята шивачка, то общата стойност ще възлиза на 216 лв. Дори да ти се вижда скъпо, цената в бутика на марката е от 500 лв. нагоре.

А ако искам да е рокля?
Принципът е същия, но има една специфична подробност – моделът е много важен. Ако роклята е изчистена и прибрана, то тогава една дължина е достатъчна. С други думи, колкото искаш да е дълга. За по-ефирните модели ситуацията е различна. Изчислява се общата ширина на полата и това предполага минимум два пъти повече плат. Мой съвет е да се консултирате с шивач за определения модел преди да купите плата.


Наближават баловете, какво ще посъветваш абитуриентите?
Всеки иска да е уникален на своя бал или поне да е облечен от дизайнер. Много често при нас идват момичета с избрани от тях модели рокли на някои от световните модни диктатори. Бюджетът им обаче е ограничен и се налага да търсим подходяща алтернатива. Има и по-обикновени коприни, които са напълно подходящи за този тип рокли. Хубавото при тях е, че качеството не е по-ниско и който не държи на името или просто не може да си го позволи, също може да изглежда добре. Всичко зависи от желанията и възможностите на клиентите. Съветвам младите дами да задържат основата на избрания модел, но да вложат и нещо от себе си, за да бъдат неповторими. На тези, които все още не са спрели на определена визия, да разгледат последните издания на модните списания – там винаги могат да видят нещо интересно или да почерпят вдъхновение.

Шиенето на дрехи имаше своя пик в България през 80-те и 90-те години. Дали ще се възроди отново днес само времето ще покаже.