Колко често се чудим каква прическа да си направим? Почти винаги, когато застанем пред огледалото и фризьорът ни зададе въпроса "Този път какво ще правим?". Преди да отговорим трябва да сме наясно какво отива на формата на лицето ни.

Снимка: GettyImages/Guliver PhotosОвално лице

Ако лицето ви е овално, значи сте щастливка. Почти няма прическа, която да не отива на тази благодатна форма. Спокойно можете да експериментирате с прическите – къси, дълги, с букли, бретони, плитки, напластени и прави. Джесика Алба е решила да заложи на дискретна дължина и преметнат бретон. Виждали сме актрисата и с други прически и дължини, така че смеем да кажем, че на овалното лице приляга всичко.

Стилистите съветват: никога не разделяйте косата си на път по средата, това създава усещане за прекалено издължена форма.

Снимка: GettyImages/Guliver PhotosСърцевидно лице

Характерните черти на сърцевидното лице са широки скули и чело, за сметка на по-тясната брадичка. Въпреки това, формата е привлекателна и също създава възможности за импровизация. Прическите, които ще подчертаят красивите извивки са небрежно падащи букли и лек бретон преметнат на една страна. Точно на такъв вариант се е спряла Рийз Уидърспун. Това подчертава хубавите й очи и скули за сметка на тясната брадичка.

Стилистите съветват: избягвайте средните дължини, за да скъсите дългото си лице, пуснете косата по-дълга.

Снимка: GettyImages/Guliver PhotosКвадратно лице

Ако сте от дамите притежаващи квадратна форма на лицето, то най-вероятно тя е подсилена от ъгловатата ви челюст. Ако тя ви създава дискомфорт, направете всичко възможно да не акцентирате на нея. Най-доброто решение за това са прическите с обем, къдрици и напластени краища. По-дългите коси са добър вариант, за оптическо удължаване на лицето - точно като Деми Мур.

Стилистите съветват: избягвайте равно подстригани бретони и дължини до брадичката, които допълнително ще засилят усещането за квадратна форма на лицето.

Снимка: GettyImages/Guliver PhotosКръгло лице

Понякога такава форма на лицето е трудно да бъде съчетана с определена прическа. Основната цел, която трябва да постигнете с прическата е омекотяване на кръглата форма чрез оптическо удължаване на лицето. Дължина около раменете и омекотен скосен завършек накрая са идеалният вариант. Можете да добавите и лек бретон, преметнат на една страна, но в никакъв случай къс и равен. За нагледен пример използвахме актрисата Катрин Хейгъл.

Стилистите съветват: не създавайте прекалено много обем около лицето си, избягвайте тупираните прически.

Снимка: GettyImages/Guliver PhotosПродълговато лице

За да омекотите формите на дългото лице и да не му придавате допълнителна дължина е нужно да създадете повече обем около очите,  ушите и устата – с букли или тупиране. Най-подходящ за прикриване на дългото чело, е бретонът. Дължината му трябва да се движи около веждите – нито по-нагоре, нито по-надолу. Дължините около челюстта и малко по-надолу от нея са изключително подходящи за тази форма на лицето. На снимката Сара Джесика Паркър.

Стилистите съветват: избягвайте прекалено късите прически, защото така лицето ви ще бъде почти изцяло на показ