Брошката, която познаваме днес като аксесоар всъщност си има дълга история, през която преминава за да придобие съвременния си облик. И в интерес на истината първата идея за използването й изобщо не е била декоративна. В първоначалния си вид брошката била използвана като приспособление наподобяващо безопасна игла, основната функция на която била да придържа дрехите. С течение на времето ролята й на бижу, измества чисто практичната й задача.

От тази нейна функция са се възползвали хората още през Бронзовата епоха. По-късно и келтите, римляните и древните гърци.

Може би на някои дами им се струва старомодно да поставят брошка на дрехата си, но ние ще разбием този мит. Ако сте от тези жени, то в представите ви може би изникват картинки на стари бижута, които се предават от поколение на поколение. Знаем обаче, че съвременната мода е доста по-разкрепостена, що се отнася до аксесоарите. И поради тази причина трябва да сме наясно, че днешните такива нямат нищо общо със старовремските им предшественици.

И ако брошката в миналото била изработвана от злато, сребро, бронз и скъпи метали, украсена със скъпоценни камъни, то днес ограничения няма - малки, големи, с различни форми и украси (скъпите камъни и метали не са задължителни), някои са направени за да следват модата, а други за да ни помагат в обличането. Трябва да подчертаем преди всичко, че брошката посочва своята собственичка, като притежателка на класа, стил и изисканост.

Ето някои идеи къде може да поставите брошката, за да избегнете традиционните и практични нейни приложения.

На шапката. Защо не? Чудесна идея ако денят ви се струва прекалено слънчев. Поставете кокетно от едната страна, за да придадете повече стил на някоя стара шапка.

Развихрете въображението си. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

На дамската чанта ще стои чудесно с уговорката, че самата брошка не е прекалено взискателна (има много блещукащи камъни). Ако вариантът на брошката, който сте избрали е практичен (има закопчалка и е предназначен за дрехи), тогава можете да използвате, като копче за чантата, с още една уговорка, че тя е от плат.

Като бижу. Подчертайте прекрасните си зелени очи с още по-красива брошка с камъни в същия цвят. Поставете на ревера или на блузата.

Нищо, че брошката е предназначена предимно за дрехи, ние си мислим, че в косата ви ще изглежда още по-добре и още по-ефектно. Поставете просто като фиба или прикрепете към диадема.