Септември е като януари в света на модата - време за промяна и обновяване на гардероба с нови дрехи, обувки и аксесоари.

Тази зима модата ни предлага разнообразни тенденции, от иновативни елементи до познатите ретро мотиви, които сме обличали и преди години. Зимният сезон определено е най-интересният за почитателите на модата, защото богатият избор от аксесоари - като ръкавици, шалове, шапки, позволява игра със стиловете.

Ето и петте любими тренда за тази зима според модните дизайнери:

1. Oversized палта


Правилото за палтата тази зима е: колкото по-голямо, толкова по-добре. Oversized палтата придават на тоалета модерна елегантност, съчитавайки ретро шик с иновативни елементи. Те датират от 40-те и тази зима се завръщат с пълна сила във всякакви цветове, дължини и материи. Тези "големи" палта имат непретенциозна форма, която е лесна за носене от всеки и позвляват интерпретация според личния стил. Модните къщи, които представиха палтата са Balenciaga, Louis Vuitton и Stella McCartney. Как най-лесно да акцентирате върху тази тенденция? Контраст с обема на връхната дреха и тесни джинси или рокля в стилно съчитаване на противоположностите.

 

 

2. Над коляното


В броя на италианския Vogue от август месец преобладава тенденцията със зимни вълнени чорапи над коляното. Неодавна, през 2009 година, този тренд отново беше завлядял света на модата. Чорапите над коляното са част от "колежанския стил", чийто елементи също се завръщат тази зима - карирани поли, раници, колежански якета. Известни брандове, представящи този тренд са H&M, American Apparel, Forever 21. Чорапите може да са във всякакви цветове, с различки шарки и дължина. В духа на тази тенденция ботушите за зима 2013-2014 също са над коляното.

 

 

3. Гуменки с платформа


Довиждане токчета! През последната една година ниските обувки изместиха високите токчета от ежедневна употреба. Но този сезон гуменките не са скучни, те са в различни цветове, украсени с капси, камъни и други апликации и са на платформи. Тези иновативни обувки са изключително удобни и са подходящи също и за дамите, които биха искали да са модерни, без да се подлагат на мъчения. Гуменките с платформи предлагат възможност за съчитаване с различно облекло - дънки и тениска за по-спортен вид или разкроена мини рокля за по-момичешко излъчване - който и от двата варианта да изберете, няма да сгрешите.

 

 

4. Пастелни цветове


Тази зима ярките, наситени цветове отстъпват пред меките пастелени багри. Цветовете, които преобладават са бордо, зелено, розово и оранжево. Пастелните цветове са много красиви, но ако прекалите с тях, рискувате да изглеждате като 5-годишно дете на великденски парад. За да избегнете сладникавия ефект, към дрехи с пастелени цветове добавяйте аксесоари като черни кожени обувки, колани с вериги или капси, избирайте дрехи с по-женствени, а не момичешки силуети и прибавяйте поне по един цвят, който не е пастелен - най-добре черно, бяло или сиво.

 

 

5. Кожа и връхни дрехи с косъм


Кожата е преобладаваща във всяка част от облеклото през зимата - кожени рокли, поли, панталони, якета, обувки, чанти и дори накити. За предпочитане е черната кожа, защото е най-стилна и непретенциозна, но за този сезон тенденцията ни предлага също червена и бяла. Versace е модната къща, която представи цяла колекция в кожа и лак. Ако все пак артикули, които са изцяло от кожа, ви се струват прекалено дръзки, можете да изберете дрехи, които имат само елементи от нея. Например, якета с кожени ръкави, клинове и блузи с кожени украшения.
Палтата с косъм също са актуални тази зима. А Gucci ни представят и богата колекция от обувки и чанти с косъм.