Имало дни, когато Доли Синг можела да измине цели 3 мили по белите етажи в сградата на лъскавата централа, в която тя работила. Става дума за SpaceX, разположена на 550 000 кв.м. и основана от милиардера Елон Мъск – геният, който планира да колонизира Марс.

И така, докато нейната компания непоколебимо се "реела" из космоса, 37-годишната Синг насочила вниманието си към... краката си. Като страстен любител на дамските обувки, на базата на личния си опит, тя стигнала до извода, че е много по-лесно и безпрепятствено да ходиш на високи токчета, когато си на 20 години, отколкото когато си на 30.

Тя установила, че с напредването на възрастта стъпалото се уморявало все по-бързо и по-често, а болките в петите ставали все по-силни и непоносими. Синг не се примирила с иронията хората да гледат към космоса, докато в същото време страдали от непоносими мъки при ходенето по земята. Започнала да търси решение на проблема.

"Когато кажеш удобство, жените решават, че ще е за сметка на красотата", споделя неодобрително тя. Оказва се, че препроектирането на високия ток е начинание не по-леко от "превземането" на Марс.

През 2013 г. Синг напуска SpaceX и създала малък екип, съставен от виден текстилен учен, астронавт, хирург-ортопед и ракетостроител. Целта й не била просто и само изграждане на по-удобни обувки. Целта й била чрез намесата на инженерната наука и космическите технологии да се създаде идеалният ток. Зад решението на Синг да се захване с подобно предизвикателство, стоял най-важният за нея приоритет – здравето на хората. Според д-р Каролин Маккалуун множество жени имат проблеми, причинени от носенето на високи токчета. Направено наскоро проучване сочи, че броят на нараняванията, причинени от високи токове, е значително нараснал. Редовното носене на токчета увеличава рисковете от прищипани нерви, врастнали нокти на краката, болки в коленете и кръста и дори артрит.

"Гледам на високия ток като на десерт – за особени случаи."

И все пак, най-трудното препятствие пред Синг и нейният екип най-вероятно се оказали не технологиите, а самите жени. Комфорт звучи хубаво. Всяка здравомислеща жена би искала тъкмо това. Но навикът за пазаруване често диктува друго.

Технологията на Синг включва използването на качествено нов тип материал за направата на обувките – металът е заменен от балистичен клас полимерен материал.
Използват се 3D технологии.

Новаторството и способностите на екипа на Синг са налице – остава бъдещето да покаже дали ще ги използваме пълноценно.