Около баловете обикновено настава една неокротима какофония. Тя цари навсякъде – при избора на тоалет, кола, прическа, грим и не на последно място - при избора на меню за деня или вечерта, в който приятели и роднини изпращат абитуриента.Тежестта пада основно върху родителите. Ако каните гости у дома е почти сигурно е, че излизане от кухнята няма! Повечето родители, които са преминали през това изпитание, вероятно са прекарали някоя и друга безсънна нощ в размисли относно подбора на ястията. Трудна задача, особено когато гостите са много. В случай че и вие сте изправени пред тази нелека задача, ето някои предложения за това как да сготвите вкусно, лесно и бързо меню.

Тежката артилерия
Тук не е нужно да има предястия, да се редят първо, второ и трето… точно обратното. Заложете на едно основно ястие, например пържоли със сметана и сусамово олио. Не се изискват много продукти, а и ще избегнете пърженето – съответно и неприятната миризма по дрехите. Поднесете пържолите със запечени картофи с бира или задушени зеленчуци.



Свинското върви с червено вино. Добавете и лимонада  - стара и изпитана комбинация.

За да се придържате към подходящото съчетание на храните, наредете съответните мезета – бекон, шунка, луканка, мек салам. В много от месарските магазини ще ви ги нарежат на тънко - удобно, спестяващо време и безплатно! Купете нарязан хляб или питки с подправки. Те са чудесна добавка към месото.

По-леката артилерия
При дамите въпросът с яденето е малко по-деликатен. За сложни и изискани ястия времето едва ли ще стигне, както и бюджетът и нервите ви. Затова направете нещо по-лесно, но и интересно - пиле с ангелски коси. Ястието е хранително, леко и красиво, става бързо и няма нужда от хляб. Тъй като е достатъчно засищащо, не е нужно да се прекалява с мезетата. Отново можете да заложите на готовите салати. Добро съчетание с пилето са зелевите салати – наблегнете на тях!

Ако мислите, че някой ще се затрудни с яденето на спагети, другото предложение са пилешките руладини. А към това - бяло вино. Изстудете добре и сервирайте с лимон. Ето и още някои пилешки предложения, които стават за нула време: пиле със сос от червено вино и италинска салата с пиле и моцарела.

И мезетатата
Хапките и нарязаните мезета са удобни и предпочитани за такива събирания. Освен че са вкусни и внасят разнообразие, те се приготвят доста по-бързо, отколкото манджите. Нашите предложения са хапки с канапе от хляб, с яйце, увити в палачинка, вегетариански или пък лучени кръгчета. За предястие или следястие - брускети. Към мезетата - уиски с много лед или бащината отлежала домашна ракия.

Сладки изкушения
Десертът не е задължителен, но е добре да го има. Тортата е чудесен начин да подсладим изживяването, особено когато е домашна. Направете си една бърза торта с течен шоколад. Шоколадът предизвиква отделяне на хормона на щастието - още една причина да се спрете на този вариант. А как ви звучи шоколадово суфле за десерт, домашни бисквити "Сълзица", ?

Още лесни и вкусни идеи може да почерпите от нашите рецепти. Апетитът идва с… настроението!