Това, което е редно да знаем за професията на модел е, че...

#Моделите не са перфектни
Като ги гледаме в списания си мислим, че те изглеждат така и в реалния живота. Някои да, други не. В повечето случай топ моделите са жени като вас и нас, които се сблъскват със същите ежедневни проблеми.

#На моделите не им се плаща винаги
В началото на своята кариера, моделът е редно да бъде подготвен за несправедливостите на професията. Една от които е малкото или никакво възнаграждение за извършената работа. Компенсацията? Шансът да работи с големи марки и професионални екип, да се запознава с големите имена от дадена сфера.

#Моделите не са обсипани с подаръци от страна на модните дизайнери
Уверяваме ви, това се случва само във филмите. Истината е друга. Ако един модел получи подарък от страна на известен дизайнер, то това е след години съвместна работа и за определен повод.

#Професията на модел е свързана с голяма загуба на време
...голяма част от ежедневието на един модел е свързана с чакане. Часове наред, по време на които момичетата чакат своя ред с надеждата да бъдат назначени.

С всеки следващ ден, моделът се бори за ново участие, защото – нека бъдем реалисти – професията не осигурява сигурност и стабилен доход. Всеки кастинг, всяка среща са шанс за едно ново начало.

Което води до следващия факт...

#Моделите не са всеки ден на снимки
Понякога един модел може да прекара дълго време без работа, което далеч не е приятно или Glamorous – както се казва на английски език за нещо, което ни кара да мечтаем.

Говорейки за фотосесии...

#Снимките не са шега работа
Напротив – една фотосесия е свързана с дългосрочна и предварителна организация, екип от десетки професионалисти и същото така дълги часова работа, по време на които няма почти време за почивка. Много често една фотосесия е свързана с повече от един проект – осъществяват няколко неща наведнъж. Следователно началото на една сесия е на изгрев слънце и завършва в късните часове на денонощието. В дадени случаи тя е в продължение на няколко дни. 

#Моделите също имат право да се хранят
Предразсъдъците, свързани с хранителния режим на модели, които работят в сферата на модата, могат да бъдат много сурови. Какви ли не слухове се разпространяват за това как те не се хранят и следят драстични диети, за да поддържат стройната си фигура. В интерес на истината, това не е вярно. Моделите се хранят и то редовно. С тази разлика, че внимават кои продукти консумират. Диетата им е калорична, но здравословна. Налага се, защото професията им изисква много енергия и физическа издръжливост.

#Реалността не винаги тази, която си представяме
Професията модел не е толкова приказна, колкото повечето жени си представят. Тя изисква солидна психика, търпение и борбеност. Когато модел отива на кастинг с тайната надежда да стане част от определено модно събитие, шансовете й за успех са, в повечето случаи, сведени до минимум.

Това се дължи на жестоката конкуренция и субективните виждания на организаторите. По време на кастинг едно от ключовите лица, което има последната дума е дизайнерът. Били сме свидетели как едно младо и красиво момиче бе отхвърлено, защото ханшът й е с 2 см. по-широк от тези на останалите модели.