Какво е да организираш абитуриентски бал? На този въпрос могат да отговорят всички бивши и настоящи абитуриенти, техните родители  и близки, които са преминали през перипетиите на това да направиш от един обикновен ден – най-специалният. Потърсихме експертно мнение, за да получим и отговор от хора, за които приготовленията за бала са се превърнали в ежедневие.

баловеПредставяме ви Габи и Ники, които се занимават с цялостната организация на най-специалния ден за една абитуриентка – като се започне от най-важното –роклята, и се стигне до прическата, грима, роднинската вечер и превозното средство. Двамата си имат собствена агенция за абитуриентски балове с емблематичното име La Femme*.

Преди 3 години самата Габриела се затруднила изключително много, когато трябвало да организира своята абитуриентска вечер. Тогава разбира, че не е никак лесно да синхронизираш толкова много детайли, но и че точно това иска да спести на бъдещите абитуриентки, за да могат да се почувстват като истински принцеси.

Колко струват приготовленията за един бал, колко лесно е да избереш точно твоята бална рокля, и дали можете да се появите в най-важния за вас ден с каляска? На тези и други въпроси отговори дава Габриела Тодорова.

 

Как се роди идеята да създадете агенция за абитуриентки?балове
Всичко започна общо взето с моята абитуриентска вечер преди 3 години, когато разбрах, че не е лесна задача да организираш всичко – от прическата, грима до роклята и самата вечер. И от тогава може би дойде идеята с моя приятел да се захванем. Занимаваме се с всичко, което интересува една абитуриентка – тоалетите, грима, прическата, роднинската вечер, колата. Имахме случай, в който организирахме и екскурзията на целия клас.

 

Как минава един твой работен ден в разгара на приготовленията за баловете?
В момента са малко по-спокойни нещата, защото всичко е организирано, но в най-напрегнатото време имаше много екшън. Започвам работа около 9-10 часа сутринта, като се съобразявам с желанията и възможностите на клиентите. Повечето от тях идват за избор на тоалети, за поръчки, за проби. Отиваме по ресторанти, организират се партитата за роднините, обикаля се по фризьорски салони, правим пробни прически, гримове. И така цял ден.

 

Какви тенденции се очертаха тази година – рокли, прически, грим?
Направи ми впечатление, че в сравнение с миналата година, когато предпочитаните цветове бяха по-тъмните, младите момичета тази година си избират нещо по-искрящо, по-шарено, брокатено или с камъчета, но задължително летни и свежи цветове. Определено се предпочитат по-дългите рокли, или поне при нас се очерта такава тенденция. За прическите -  имахме много клиентки, които искаха прибрана коса, но това е нещо, което трябва да се съобрази с роклята. Това определено е различно в сравнение с последните години, когато се предпочитаха пуснатите коси, небрежните букли и обемите. Относно грима впечатление ми направи, че се харесват по-нежните цветове и нюанси. Миналата година се наблягаше на по-искрящ грим, който ще бъде забелязан, докато тази абитуриентките бяха по-нежни и по-естествени.

 

Организирате и превоза?
Да, работим с няколко автокъщи за по-луксозни и по-специални автомобили.

 

Относно превоза – какво предпочитат зрелостниците? Коя е най-щурата идея за поява на бала, която реализирахте тази година?
Едно розови кабрио с огромни розови пухкави възглавници вътре. Иначе повечето предпочитат лимузините и по-луксозните коли. Имахме запитване и за две каляски. На една клиентка много й се искаше да се появи на бала си с подобно возило, но за съжаление фирмите, с които работим не разполагаха с подобни превозни средства.

 

Колко средно излиза организацията на един бал?
100-150 лева средно се отделят за прическа, грим и маникюр. Цената на роклята зависи от това дали тя ще е дълга. При нас такива модели варират от 500 до 800 лева, но средно определям сумата от 600 лева за рокля. Имаме няколко фирми за обувки и аксесоари, с които работим. Повечето момичета предпочитат те сами да си ги търсят, а други – нещо готово, но около 150 лева за чанта и обувки е напълно достатъчно. За колите и транспорта отново зависи за какво возило става въпрос – там също варират сумите, но около 500 до 1000 лева е максимумът. Като му сложим чертата мисля, че 3000 лева са напълно достатъчни за пълното организиране.

 

А родителите вълнуват ли се около цялостната организация?
Имали сме случаи, в които родителите се вълнуват много повече, по-напрегнати са и по-развълнувани от самите абитуриентки, но свикват лека-полека, след като видят, че всичко ще мине нормално.

 

Не се съмнявам, че има случаи на претенциозни абитуриентки, които не могат да решат какво искат. Разкажи ни такъв случай. През какви перипетии преминахте преди окончателното решение?
Имахме едно момиче, което първо се колебаеше между 10 рокли. С много мъки се спряхме на 2-3 модела, и накрая на един. Поръчахме въпросната рокля, след което тя каза, че това не й харесва вече. Поръчахме втора рокля и така сигурно около 3 пъти. И накрая от последните 2 рокли направихме една.

*La Femme – идва от френски език и означава жена