Нов живот

“Зелени” идеи – това са идеите, които ни помагат да запазим и превърнем света около себе си в една идея по-чист. Баба ми беше шивачка. Когато кроеше дрехите, оставаха много парчета плат, а тя шиеше рокли на куклите ми. Тази практика приех и аз и в годините на тинейджърството си в опита си да се отлича от останалите, започнах да преправям дрехите на майка ми. А след това въображението ми роди разнообразие от креатури, които днес наричаме рециклирани. Рециклираните дрехи дават нов живот не само на гардероба ти. В съвременната мода похватът за създаването на нови дрехи от стари се нарича upcycling (игра на думи – нещо като “висше рециклиране”). Един от първите upcycling дизайнери е Мартин Маржиела, който през 1990-а създава колекция от пуловери, използвайки неупотребявани чорапи от запасите на армията.


Звездите и еко модата

Днес в модата съществува терминът trashion (trash fashion). Добрата новина е, че у нас представителите й стават все повече. Една от причините за това е, че нещата са авторски и уникални. А само по себе си това е достъпна алтернатива на дизайнерските дрехи. Trash модата и екологичният начин на живот вървят ръка за ръка. За еко модата се използват органични материали, рециклирани тъкани, винтидж и секъндхенд дрехи. Днес тази мода е по-концептуална и се среща в различни стилове – от небрежен, етно, хипи до елегантен и минималистичен. През 2005-а дизайнерката Стела Маккартни спира да използва кожа за производството на дрехите си и пуска специална линия за вегани. През 2007-а звезди като Кейт Бозуърт и Наоми Уотс започват да се появяват все по-често с дрехи от органични материи, а моделът от 90-те Шалом Хралоу се снима благотворително в реклама за дизайнерска марка за еко мода от Копенхаген. Авангардни личности, които са готови да платят за рециклирани дрехи или аксесоари стават двигател на тази вълна.



В последния брой на JOY представихме някои български дизайнери, сред които  и Нева Балникова. Нейните бижута и аксесоари често са изработени от рециклирани материали– остатъчни парчета от кожа, плат, конци, метал или въже. Еко модата е начин за изява, достъпен за всеки творец или обикновен човек, който с минимални усилия се грижи за опазването на околната среда. Това са тенденциите не само в модата, но и в съвременния и бъдещ начин на живот. У нас се увеличават последователите на “зелената” идея. На 12 май екипът на JOY се включи активно в инициативата на BTV “Да изчистим България за един ден”, като си обещахме, че подобно разчистване трябва да правим и в гардеробите си най-малко през два месеца.

Зелени идеи за гардероба ти:

Корковите тапи са лесен начин за освежаване на интериора с оригинални идеи

Използвай старите тениски с дупки и превърни дефекта в ефект, като ги закърфичеш с голяма безопасна игла.

Организирай между приятелките си подобна инициатива като тази на bTV “Да изчистим България за един ден” и я озаглави “Да изчистим гардероба си за един ден” - малко моден рефреш.

Старата непотребна вече риза на приятеля ти може да превърнеш в нова модерна риза-рокля.
старинните бижута може да превърнеш в уникални аксесоари.

Няколко стари колиета и гердана може да усучеш в една сплитка и да си направиш богато колие.

Върху стара дамска чанта от плат може да пришиеш множество различни копчета едно до друго и да я превърнеш в съвсем нова.





Факти

1 Една от първите еко-дизайнерки, британката Катрин Хамне, използва органичен памук и рециклирана коприна от парашути. Стилът й е семпъл, дрехите са етично изработени и носят слогани. Най-известните от тях гласят: “Choose life!”, “No more fashion victims”, “I wear a condom”.
2 Лейбълът Edun е основан през 2005-а от Али Хюсън и съпруга й Боно (U2) с цел подпомагането на африканските производители и фермерите на органичен памук. Стилът на марката се характеризира с африкански етно мотиви.
3 Фирмата Luxury Eco е една от най-скъпите модни компании изобщо и облича само отбрани клиенти с чувство за екологична отговорност и безупречен вкус.

Този материал е пред вас с любезното съдействие на списание Joy.