След като в медиите изтекоха всякакви интересни факти за роклята на Кейт Мидълтън, много модни критици и дизайнери побързаха да дадат и своята тежка дума за изработката, стила и всякакви малки детайлчета около „произведението на изкуството”, с което беше облечена на сватбата си бъдещата британска кралица.

Именно като „великолепно произведение на изкуството, що се отнася до сватбени рокли” определи булчинската феерия българският дизайнер Невена Николова. В първия момент останала учудена и помислила роклята за не толкова забележима, колкото очаквала, а по-скоро като сдържана, фина и романтична. След обстоен оглед на детайлите обаче, българският дизайнер споделя, че това е абсолютно търсен и целенасочен ефект, който по най-деликатен начин подчертава женската красота. „Използвани са толкова много фини детайли, които са видими за всички, но са разбираеми за малцина”, казва с нотка на възхита Невена Николова.

Роклята е напълно в тон с традиционната английска мода, която внушава чистота, семплост и романтичност. Този ефект е постигнат благодарения на характерния почерк на известния дизайнер Александър Маккуин – „един деликатно изразен бюст, който в никакъв случай не е подчертано голям, но около него така фино е разположена дантелата, толкова нежно е подчертана формата на бюста, че той е много по-сексапилен, отколкото всъщност една разголена плът”.

рокля

И корсетът на Кейт не остана незабелязан от Невена, която подчерта, че той е традиционен викториански елемент, в който е вплетена брилянтно дългогодишна история. Като човек, който знае през какви процеси преминава една дреха преди да се превърне в истинско произведение, българският дизайнер предположи, че за изработката на корсета „е работено много, много месеци. Там са работили занаятчии  и майстори от цяла Англия”.

рокля
Друг много характерен елемент е полата, която е обемна, както много често се случва в булчинските рокли. Според Невена Николова тя има една много специфична конструкция, която е изключително характерна за Маккуин. Това се вижда най-добре на гърба на роклята, където има характерни чупки и форми, които са трудна кройка, които не се правят никак лесно, и които само една много слаба фигура може да ги носи.

рокля

Най-впечатляващият детайл от роклята обаче остава дантелата, която се изрязва изключително прецизно и още по-прецизно се апликира детайл по детайл. „С нея буквално се рисува по цялата рокля”, изрази експертно мнение дизайнерът Невена Николова.

 

Цялото интервю с Невена Николова можете да видите тук.